2024中国TVB大灣区選美驚傳「賄選」風波 江門佳麗巨型廣告海報「投票免費送seafood」惹議

25 回覆
0 Like 15 Dislike
2024年香港小姐選美活動近期展開海選,吸引眾多佳麗參加,怎料近日卻爆出賄選風波。來自廣東江門的參賽佳麗陳元元於家鄉放置巨型看板廣告,打出「投票選港姐免費送海鮮」的口號,引發爭議。

網友拍照發文指出,有女孩表示自己來自廣東江門,本來覺得很親切,沒想到在路口看到超大拉票廣告,震驚不已。發文者認為參選者挺有勇氣,因此公開為老鄉打氣加油。該巨型看板廣告隨即在網路上引發討論,當地網友留言稱「作為江門人,覺得失禮」,也有人認為參加選美已經是自信的表現,對這樣的拉票方式感到褒貶不一。

陳元元於社群平台自我介紹,她表示自己在廣東江門出生,18歲前往美國讀書,現居香港工作。她說:「我希望透過香港小姐這個平台,努力成為更好的自己,並回饋給所有曾經幫助過我的人,希望大家幫我進決賽。」當網友留言詢問巨型廣告「是你嗎?」,本人並未作出回應。 香港小姐選美過去是踏入娛樂圈的重要途徑,包括經典女星袁詠儀、李嘉欣、張曼玉等人皆是港姐出身。這次的賄選風波引發了廣泛關注,也讓人們對選美比賽的公平性提出了質疑。

https://www.setn.com/News.aspx?NewsID=1497141
海鮮即係鮑魚
肛門
依個人同香港有咩關係?
送臭蟹
有冇送禮,由TVB辨就唔會公平啦
改名叫無線小姐啦
正常吖 肛門佳麗送seafood (屎忽)
所以用肛門諗嘢
有無香港身份證架。。。。阿豬阿狗都可以參加無線小姐?
香港=中國=中國人=中國香港人
Ok?
佢係中國江門人喎
行賄就係咁明顯
大陸無所謂賄選, 唔跟黨投就要打靶
dq
提速融入大灣区
我投完票 係咪有白汁燴鮑魚先
以前就話ja 而家都唔明點解仲有女仔想選港姐
當你想要錢 近年最吸到水咪何艷娟囉
但佢嗰個老細阿伯嚟
香港=中国=江門
香港=江門
香港小姐=江門小姐
江門=中国=亞洲
曼谷=泰國=亞洲
江門=曼谷

咁佢參加曼谷小姐啦,咪撚冒認香港人
根本就係大灣區小姐選舉
都無話投邊個,叫人唔投票可能犯法
做到港姐 大把大錢佬約扑野
買海鮮錢濕濕碎
都係支那香港人,不要分得那麼細
有錢佬仲興約香港小姐?
而家啲香港小姐,知名度、樣、身材都一般
廣東話都講唔正
條公式錯咗
中国=世界=全人類=宇宙=神
所以參加咩都冇所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞