呢D係真定假藥?

29 回覆
0 Like 2 Dislike
我老母買的,係真定假日本藥?佢係同一間藥房買番同一隻都可以成日變包裝?其實係咪流野黎?

Made in Taiwan都日本藥?
個盒寫有ibuprofen 之後成份表就全部唔知咩中藥嚟
頂!唔怪得食極都唔好
其實都好多出名既藥
做咩要買呢d呢
去親啲藥房真係要指定買邊隻

佢地介紹話平啲嗰啲真係要諗過
一時又話你買嗰隻唔出/改左包裝/轉左名
佢會"介紹"啲平啲嘅比啲企唔穩嘅客
一係就話唔出/冇貨/轉名/改左包裝...
就咁睇包裝就似藥廠想扮日本藥
依家龍豐都大量呢D藥
全部用日本字,但d日本字你又睇得明,咁你知咩事啦
都唔係嘅
以前隻德國剋療痰都ok 架

注意唔係依家嗰隻影射版剋療痰
德國貨已經停左產好多年
喺日本以外嘅地方見到嘅日文包裝嘅藥
假設你唔識日文, 淨睇中文字都明到隻藥嘅賣點同效用嘅話
建議唔好買, 九成係假日本藥嚟
依家除左成舊水既幸x之外,仲有咩幾十蚊收鼻水、無力、咳、既成藥推?(十粒廿粒裝?)
去開旺角上去問下
最少唔會比啲咩影射野扮日本野比你

https://www.loksintong.org/lok-sin-tong-community-pharmacy?_lang=zh-TWLagi
即係點都要睇一次醫生先?叫佢開藥單?張藥單下次再病囉去配?
唔洗架
去到counter 講想要咩藥/講啲症狀佢知就得架喇
Formula from Japan
成份全中藥
草藥黎架喎,邊樹睇到ibuprofen
Japan Design
Japan Quality
Japan Technology
假就一定唔會係假
呢d藥原料本身都唔值錢
個包裝其實可以任佢地設計
Herbal formula 又唔一定係中藥獨有嘅
有隻港產herbal formula 嘅感冒藥有啲料到
不過無謂介紹 我發現佢地個牌子有影射人地
依間生產商擺明唔識日文, 照抄人地個盒上面嘅日文字。如果個盒上面用中/英文寫出有 ibuprofen, 一早比衛生署捉
複方藥大牌子係得必理痛同佢
幾十蚊嗰d雜牌你求其搵間藥房問都實有
不過佢話十蚊廿粒嗰啲
可能真係要散裝一排排或者一粒粒入袋賣嗰啲先做到
所以要講得出啲藥名

而且啲街邊藥房分分鐘嫌賣呢啲賺得錢少
最後又係"介紹"啲雜牌比佢
係香港賣得嘅藥一定有註冊編號,冇嘅即係假、非法或者只係營養補充劑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞