人生邊個階段先適合學習或者討論人文學科提倡既價值?

24 回覆
36 Like 8 Dislike
見到好多人屌中大教大學基礎通識《與自然對話》同《與人文對話》(簡稱fn fh)教到學生做晒離地Kam撚,有感而發

啲人話呢兩科嘥時間、冇用,又陳義過高,唔應該逼全部中大學生讀

但其實入面好多內容對成為一個現代社會公民係好基本同好重要

中大呢兩個課程唔係坐定定教你「甚麼是幸福」、「甚麼是民主」
而係透過 閱讀經典->討論交流->歸納反思 呢三個步驟去學習,而呢個學習係可以透過日後經歷同反思持續到終生

經典文本唔係用嚟話畀你聽答案,甚至呢啲經典既睇法放喺現今主流學術界都係有錯漏或者缺陷

先講《與人文對話》(FH)

FH主要分為三個部分:
尋找自我價值(幸福、人倫道德規範同道)
形而上學(心經導讀、聖經同古蘭經)
人類理想社會(民權、民主、資本同財產異化)

P.S. 以2015或之前課程為準

第一部分令你反思點樣追尋幸福,點樣約束自己行為同點樣從苦難中解脫達致消遙

第二部分令你認識到人類認知既極限,亦即形而上既存在

第三部分令你反思何為民主同理想社會:
到底民主係咪單純少數服從多數?
少數既聲音需唔需要尊重?
到底勞動異化係咪真實存在?
如果真係有民主,係咪應該等佔大多數既工人決定點分資本家既財產?因為資本家既財產好多靠剝削工人得嚟

上面都同個人心靈同現代社會有密切關係

呢十年既雨傘運動、魚蛋革命同反送中,其實我完全見唔到有任何關於民主本質既討論
結果好多人就以為香港一切問題有民主就解決到
甚至有人覺得泛民主派贏選舉就係民主

香港人講到民主咁重要,大部分人都想要民主
但同時又覺得大學讀呢啲野係離地同冇用
會唔會有啲矛盾呢

仲未計大學讀某程度係大學生算係社會入面最有能力學習嗰批
佢地有人將來會做老師教書、有人會做統治者,亦有人會做抗爭者

好難個個人都直接學習到以上內容
但目前條件下由最有學習能力既大學生學習係最乎合效益

又要民主又唔願意理解民主本質
咁樣就算他朝民主喺個天跌落嚟,都會演變成多數人暴政

而且呢啲內容就咁睇書係唔夠,要結合討論同個人閱歷、反思
有以上既基礎,先會明點解民主國家會有選舉人制度同比例代表制

另外好多人讀完書出嚟做野成日同人比較,覺得自己唔開心
其實望返會唔會係自己未夠了解何為幸福,結果喺啲無關痛癢既地方不停兜圈,自尋煩惱

仲有好多好多野大個之後睇返都覺得呢個學習經歷好重要

個人認為小學讀佢未必會理解到內容、中學讀可能會增加佢地入大學既壓力
去到入大學叫做上咗岸既時候讀又被人話離地
出嚟社會做野,放工就冇晒心力去學,身邊又好難搵到人同你理性討論

咁到底要點樣先可以唔學又可以確保下一代可以掌握到個個講到咁重要既野呢?
人類理想社會(民權、民主、資本同勞動異化)

Typo
14、16同19年嗰陣又個個講到民主好重要

講到咁民主咁重要但又講唔到民主係乜
仲要覺得冇需要唔想學

咁到底民主重唔重要
學而不思則罔
思而不學則殆

當然 非暴大學生 唔知細節
魔鬼細節都可能在marking scheme度
呢套野會帶到少少呢方面思考
點為之財自?

對個人心靈冇反思
個心永遠都唔會平靜

我唔係話讀咗就即刻省悟

而係想講探討幸福同愛情(並非情慾嗰種狹義愛情)應該早少少讀

等你出嚟做野一段時間再讀返先會有另一番體會
諗多咗
財自太耐,到時人到老。應該係計掂退休條數,或者話計掂死前要用幾多錢,財政壓力就會大減。
Pish
又捉到隻ChinU Kam撚
你喜啦
幾時都岩

但只話話今日社會唔太需要主精嘅哲學家
需要各種職業 / 專業

但而啲人文哲學應該人人都要讀
當鐘意讀個陣
亦唔好全副心機去哂
特別社經地位低嘅人
相比之下,IVE嘅SDD係垃圾過香港八大任何一間嘅Common Core/GE
嚴格嚟講SDD根本唔算係CC/GE
咁咪顯得IVE仲垃圾過Asso囉!連CC/GE都冇
寧願IVE取消SDD,用SDD啲credit開CC/GE好過
ive定位同大學唔同

我覺得冇乜所謂
ive係職訓,唔係學術向
但樓主講嘅《與人文對話》同《與自然對話》呢種程度(CC/GE必修)係教學生做嘅基本,唔關任何學系事。唔通IVE咁忍心唔教學生做人咩?
冇話學左一樣就唔俾學另一樣喎

中小學每星期有一節思考下人文都夠造
HD又唔係得中學生讀,好多Degree holder讀
唔通你又要逼佢讀?

同埋我上面都講咗目前由大學生讀係最合乎效益
因為社會既領導階層好多都係有大學學位嗰班組成

HD呢啲職訓向既學位就放過佢啦
For degree holder嘅話,(如果IVE有咗GE嘅話)佢哋可以申請credit transfer或者course exemption㗎!

Btw, 職業訓練有冇可能提升做QF6,唔再係QF4?如果大灣區嘅工人需求係好似前蘇聯同前西德嗰種高級技工嘅話,絕對係開得起QF6嘅。
講得好啱,所以我認為fh應該改做中共黨史,fn改做習近平社會主義思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞