點解以前列強會願意向滿清政府出售先進武器?

56 回覆
0 Like 18 Dislike
就算係最先進嘅巡洋艦同火炮,都係可以明碼實價咁賣,而唔係收埋驚死俾你偷到技術
你情我願
點解日本德國肯賣高鐵技術俾中國?
以前嘅西方列強好似完全唔驚大清學咗佢哋嘅工業技術之後,會反超佢哋,甚至乎話會危害國家安全
依家中國都想俾錢解決到就俾錢解決,奈何𧋦蟈搞技術壁壘同武器禁運
佢地最初想扶植一個亞洲既盟友 大清係首選
點知大清爛泥扶唔上壁 所以先搵左日本
當時西方列強當你東亞人係馬嬲,不論日本定清國
甲午戰爭都係馬嬲打馬嬲,佢哋直頭認為係清會贏到開巷
佢哋淨係想要班馬騮嘅白銀
都好講勢力平衡 本身要佔領成個中國係唔可能 碼得住滿清做自已朋友嘅利益可能仲大。同埋英國唔賣 法國都會賣 唔賣先係傻仔

去到今日各國都瘋狂賣去中東啦
擺明係大清日本兩邊都賣武器,黃種人自己打起上嚟佢哋就趁機大發戰爭財
知你買1-2艘都影響唔到咩野, 又有水魚肯高價去買

咁點解唔賣, 同埋巡洋艦當時都唔係咩高科技野
以前無電腦,人哋唔係真心傾囊相授嘅話,你可以點樣學?
莫講話複製,連維修保養自己都唔會搞得掂
少緊粒螺絲你都好頭痕
白銀
歐洲主要對手都係歐洲果邊
佢地對自己有信心,認為可以保持領先地位,而且佢地當時只係賣啲已經不是最新既技術比中國
第幾隻艦係改變唔到清政府廢的事實,而且你唔賣,其他國家都會賣
因為知道支那人廢,賣比你都唔會抄到
中國九十年代都好想繼續買美國黑鷹直升機,奈何64之後美國連同北約一粒零件都唔肯賣
中國咁撚遠 賣左啲勁野比你 對佢哋影響都唔太大啦
日本德國依家有乜撚野高鐵技術係人都知高鐵技術中國全球領先
賣完再用維修保養零件嚟鍊住對方春袋
臭閪蚑那賤蛆知唔知乜係啤令
大把洋教習為咗錢嚟中國教書
領先?
你睇下d軌點先啦
返去溫書先再講多次
冇咁既可能,條海路係拎嚟做生意,開嚟沿海城市做關口先最有利,你兩家打交對佢地冇著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞