的士牌價狂升1萬蚊!!周國強:鼓勵負資產車主繼續供車,整走咗一啲唔好嘅蠶食生意,生意返嚟、利息回順,就可以脫離負資產

17 回覆
2 Like 12 Dislike

目前香港有約1.8萬個的士牌,由於屬永久持有,在停發的士牌後,牌價一度水漲船高,成為炒賣工具,達至2015年高位逾720萬;但近年牌價大幅插水,跌至近日270萬元低位。

運輸及物流局規管網約車平台研究昨日出爐,涵蓋兩項主要建議,一是白牌車罰則「加辣」,非法載客取酬一經法庭定罪,即須吊銷司機駕駛執照一個指明時間,例如至少12個月;法庭可在未確認司機身份下,扣押涉事車輛及取消車輛牌照。另一項建議則是研究規管網約車平台。

文件出爐後,翻查「香港的士交易所」牌價走勢,的士牌價今日微升1萬元至281萬元,暫時脫離近期270萬低位。

香港的士小巴商總會會長周國強表示,認為今次加強打擊白牌車力度足夠,「停牌一年都傷,有唔少損失」,且車輛要被扣押等等,相信長遠對牌價是一個利好因素。

周國強旗下順安車行擁190多個的士牌,他指過去牌價大跌,不少車主已變負資產,雖然昨日文件只是一個框架,暫未有落實細節,預料仍可提供信息鼓勵負資產車主繼續供車,「希望有陽光,整走咗一啲唔好嘅蠶食生意,生意返嚟、利息回順,就可以脫離負資產。」

他又重申,相信的士車隊推出後有約1萬多架網約的士,已可滿足市場需求,強調的士業不反對網約車,而是反對網約白牌車:「明知違規嘅,又唔買保險就要求合法?應該同黑的一樣趕出市場。」
一定會好快升返上去㗎
升3倍好過過大海賭大細
720萬 x 190個牌 = 13億
究竟周國強持有幾多個牌
佢之前好似驚到瀨屎
而家得返5000幾萬
呢個價係幾時
5億仲有
呢個價係幾時

今日
佢依句嘢當唔當係投資建議
一定要溝貨
突發!日本女遊客被的士高速撞飛
說好香港故事
擺個咁撚型嘅Post做乜?俾東哥燒鵝搶撚晒鏡
間野好唔食食?
佢轉頭咪入去食燒鵝囉
的士狗就繼續做生做死
日日比人舉報320
未試過, 通常乜哥乜哥都伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞