香港人为什么都过来深圳考驾照了

192 回覆
37 Like 225 Dislike
考車嘅原意就係要有能力先畀牌
噉不如只要考第2次就保證送牌啦好唔好?
時間成本你都講得出
有牌就識評估評核架啦? 你係咪做考官呀 咁撚著緊 快啲食屎啲考牌官香港考牌官係垃圾就公認架啦 得你爭撚住護短 齊牌識揸車就啱做考官 依個邏輯真係垃圾
有牌唔識評估評核噉唔通你條冇牌仔先識評核?
講出嚟有冇笑

我從來都冇幫過考官護航, 只係見啲人係又屌killer唔係又屌killer啫, 我都有講過考官的確係有啲撚樣喺入面做, 不過冇連登吹到咁多噉解
況且我而家份人工高過考牌主任我做乜要做弱智cctoy
有牌就識評……你小學畢業未 你個人思維非黑即白到咁
咁是但叫個貨車佬嚟part time都得啦 用下你個死人腦諗吓 唔好cctoy cctoy咁樣鸚鵡叫
考牌官有喺入面做training喎, 貨車佬有冇?
當然啲training 係唔係sufficient係另一回事

我剩係見你條cctoy喺度戇㞗考官鸚鵡叫
俾人屌開係cctoy咁大反應?
考完牌係代表你有資格可以渣,唔代表渣得好同識曬路面規則。同埋你明唔明條題目講咩?人地大陸考試週期快,肥咗好快可以重考。你係到講保送做乜尻?

咁唔係時間成本係乜?不過睇你個傻閪都唔知呢個字點解架啦,唔係點會水人去考大車牌咁撚戇尻嘅嘢都講得出
你依度講緊2件事
第1係有冇能力, 第2係重考排期問題
考到牌唔代表揸得好, 但係考咁多次(i.e. >3次)都肥就肯定係能力問題

時間成本係講緊學車, 唔係考車, 你用最少堂數最少時間學而pass到叫時間成本低, 但係時間成本高可以有好多原因, 可以係運氣問題, 不過我眼見啲人屌多數係能力問題
冇能力一係師傅教得唔好, 一係能力不逮, 考試只係反映學車嘅結果, 你條傻閪咪喺度偷換概念啦況且我又冇反對啲人返深圳考, 你覺得深圳個模式啱嘅咪去

至於排期問題係個運輸署係要屌, 我唔反對
有香港身分證就得
講漏一句當你冇睇 肥得
深圳係電子考試,公平過香港多多聲
深圳市科目二小型汽车驾驶考试的扣分项目包括以下几项:

1. 倒车入库
• 未在规定时间内完成:100分
• 车身出线:100分
• 倒库不入:100分
• 中途停车:5分
2. 坡道定点停车和起步
• 未停车于规定位置:100分
• 后溜超过30厘米:100分
3. 侧方停车
• 未在规定时间内完成:100分
• 车身出线:100分
4. 直角转弯
• 车轮触碰边线:100分
5. 曲线行驶
• 车轮触碰边线:100分

每项考试的扣分标准不同,考生应在考试前详细了解各项扣分项目及注意事项,确保在考试中避免这些错误。
d 人咁渣唔識揸車?
會唔會係考牌官太閪
無上面居住證等五年先簽到
我一次pass, 真係好易

唔掂果d, 究竟手車學好未???
我覺得係
係啦,不超過30%
小紅書好多攻略
唔怪之得近年咁多交通意外
又閪又有每日限額
樓上仲有傻仔盲撐考牌閪官
大陸個計分制清晰好多 人地有個系統 邊度扣分都講哂

香港d考官睇佢心情
五年係考試
大陸俾錢就有證明啦
大陸考電單車牌要等幾耐先可以cup 港牌? 5年定1年?
1年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞