三星預告新 Galaxy 手錶的特殊新功能

25 回覆
7 Like 3 Dislike
三星預告新 Galaxy 手錶的特殊功能
Samsung Galaxy Unpacked 發表會即將到來,三星在活動前已公開 Galaxy Watch 系列一項特殊功能 BioActive 感應器。據外媒報導,全新 Watch 7 系列所搭載感測器,將提供比目前 Galaxy Watch 6 系列中原始版本更準確的健康測量,這將能夠實施預測性和預防性的健康功能。

第一個功能為測量糖化終產物 (AGE) 指數,聽起來有點陌生,簡單來說這是代謝健康和生物老化的指標,受到個人的生活方式和飲食習慣的影響。這數據將用於追蹤使用者在改變飲食習慣時健康狀況的改善情況。但這只是其中一項新功能,預計還會有更多功能,只是三星目前還在保密中。

新的智能表將帶來更準確的測量結果
外媒還提及,這個新的感應器已經進行了重大調整,新的設計增加了更多不同顏色的 LED,除了常見的綠色、紅色和紅外線燈之外,還有藍色、黃色、紫色甚至紫外線,三星工程師也優化了每個 LED 的配置。這些 LED 發出的光,會由光電二極體捕獲,該光電二極體也得到了改善,三星聲稱,新 BioActive 感測器上的光電二極體,性能是舊感測器上二極體的兩倍。

簡單來說,這些硬件上的改進,將提供更準確的心率、血壓、血氧、睡眠品質和壓力水平監測。甚至在高強度運動期間測量心率時,新的感測器還能提高了 30% 的準確性。

來源:GSMarena

https://www.eprice.com.hk/tech/talk/1141/30022/1
然後用半年開始1日1叉
都係唔SUPPORT 八達通。
我隻錶成日話做運動心跳過高
其實話我知咁又點
提你做練返心肺功能
你唔理係你事
心率過高vo2過低會早死
8達通問題
又血壓?
隨機俾個數字你咁,根本都唔準
每個月要用真血壓計量完,入數落 app 去校準喎
每 28 日嘛,都係唔準,連誤差都講唔上
噉唔知了
未需要每日量血壓 mon 住
要部嘢去校準,我直接用嗰部嘢好過,手錶量血壓,可能十年後得,呢一刻我覺得完全係騙局
我都係用嚟間中睇下心率,血壓冇試過
買左隻watch4
用夠一年拎去游水之後就玩完
我都有隻4,食之無味,棄之可惜
我日日量血壓,之前試過血壓好飄忽,我可以答你
galaxy watch度血壓,基本上只有calibration個range係準。例如你cal3次都係大約120/80,呢28日内只要你保持佩戴位置一樣,鬆緊一樣,sensor clean,而量度個時真實血壓都係120/80呢個範圍,galaxy watch先會準。只要超出calibration baseline 10mmHg左右,就會個數完全亂曬。例如你156/100,galaxy watch可能只會顯示140/91

TLDR:電子垃圾,已經無再用血壓功能
不過睡眠窒息同心跳提示係準的
數據唔撚準 咁仲用佢嚟jm9
用返血壓機好地地

整舊垃圾出黎又唔準 又要校準

有健康需要監察的人 日日都要mon住個準確數 隻錶完全幫唔到手

冇需要長期check血壓的人 直接用血壓機check一次好撚過
仲要同你校準又剩,個data又唔reliable
但係我想問下點為之戴得唔太緊,我之前戴 4 格,而家戴 5 格
鬆緊度要一致,sensor完全貼服就ok,太緊你會feel到隻手勒住,同埋除表時皮膚白色(要耐啲時間變翻血色)。呢類光學sensor缺點黎
我驚瞓覺嗰陣壓到隻錶,sensor 唔貼住手嘅表皮,所以會戴緊咗
你做咩運動
過咗190心跳?
所有smartwatch 都係垃圾
三叔啲嘢不嬲係電子垃圾,係呢度班廢老傻鳩日日吹奏
半日一叉
其實好難完全貼服
要勒住咁滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞