如果有醫生紙證明我有情緒病, 公司可唔可以因為我工作表現差而炒我?

14 回覆
1 Like 20 Dislike
講講我背景:
我本身有情緒病 (焦慮症) 好多年
係政府公立有睇開醫生
咁我而家做緊份bank工大約半年
但我入職果陣無同公司申報過我有情緒病
所以公司上司同事都唔知我有病

最近比上司迫得太緊追kpi 我情緒病嚴重左好多
成個人到好抑鬱 工作表現差左好多
上司因為我工作差左好多而想炒我魷魚
如果我provide到醫生紙證明因為工作令我情緒病加劇
公司係咪唔可以炒我?

求解答thanks
唔會因為“你病”而炒
一係你就叫醫生開病假紙俾你放個「悠長假期」、
我相信醫生唔會幫你寫話因為工作而有情緒病,而家香港亦都甚少工傷個案係精神疾病打得入。

所以簡單嚟講: 公司可以因為你工作表現不佳炒鳩你,但係你好難去勞工處告鳩佢話你係因為個工作而有情緒病,而佢而家炒鳩你係佢唔啱。
公司只會編你去廢位到日日坐
一玩電話/做自己野就warning
未入職時唔申報情緒病=>成功入職

工作一輪話先自己有情緒病=>病假出糧

樓主
申報完下一任HR Background Check有記錄你就HiHi
打唔入不如算
自己辭啦 搵過份

人地唔炒你你日子都唔會好過架啦

執著啲例不如解決問題根源

退一百步 就算公司真係唔炒得你 我係同事實背後屌到你開花

你走把啦
今日唔炒你 你聽日都係頂唔住追唔到KPI
倒不如比佢炒拎錢抖下先
呢度唔係美國
唔知情緒病係咪精神病?可唔可以唔申報
情緒病如果確診左當然計精神病
正常嚟講呢啲係私隱嚟,你唔報佢吹你唔脹,公司亦冇權搵人查你,更加冇咁得閒告你瞞報
生人霸死地
死撚開啦你 病大撚晒?
又係嗰啲無事無幹就唔想人地用異樣望你 所以唔撚申報
小小事就話壓力大 又拎返出嚟講
攬撚住個病真係好使好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞