華懋集團新任CEO轉型 勢成為「新領展」?

23 回覆
0 Like 8 Dislike
最近,華懋集團宣布新任CEO將會喺9月上任 - 之前曾經做過領展CFO , COO 嘅張利民先生將接任CEO一職。大家可能都知道,領展過去一直都有一些爭議行為,比如濫用市場地位、對商戶超harsh嘅租務政策等等。

現在張利民加入華懋,相信會為集團帶來新氣象。畢竟,領展以前幾乎壟斷了香港商場市場,成功轉型多元化業務。不過,領展嘅作為一直都引起不少議論,令消費者和商戶對大地產商都有一種警惕心理。

如果華懋真係學習領展嘅做法,可能會遭到同樣嘅批評。因為大家現在都比較關注企業社會責任,唔希望再出現另一個純profit oriented嘅地產集團。

張利民有機會為華懋注入新活力,但集團都應該吸取領展嘅教訓,小心謹慎地制定未來發展策略,以免影響華懋過往幾年辛苦經營同改變嘅公司形象同聲譽。

等住睇,華懋會唔會在新任CEO手下,成為香港嘅「新領展」?
華懋=房署
呢間野有國家任務架啦
成個家族比人踢哂出公司
上市既話有興趣買黎渣下
華懋以前啲場霉過霉菜
呢幾年都有翻新
感覺都進取左 而家都係請番啲正常人做野
佢哋以為靠政府使橫手屈死份遺囑就贏
而家咪又比人當condom
舊同事 = 你

有新CEO上任就緊係新作風啦,舊CEO班人等俾人撈起扔落獲啦
CEO: 家陣華懋開善堂呀?
管理層都出信
爭權?
可能係香港歷史上最大舊肥豬肉
3050+
聽聞個班都踢走埋啦
新和聯勝
我覺得呢封信係自殺式
係咪博炒
現實啲講,利潤唔擺喺首位,間公司點營運?點出糧比員工?冇利潤,以家啲場嘅質素咪咁差囉,仲講乜嘢社會責任?

出呢封信個管理層會唔會太理想主義
華懋有冇機會收購埋領展啲場?
始終第日公屋重建都要解決業權分散問題
華懋已經收歸政府所有
要重建都會易搞好多
如心一期竟然搞返掂
都幾surprise
仲要再食埋愉景
成個領展買起應該都應該得
唔賺錢,唔通搞手開心打個和,開善堂派錢俾人咩
愉景執屎
華懋好鐘意投資荃灣 ,成個荃灣都有物業 包含 工商 住宅

佢不如買起起個荃灣 整個大型 重建項目 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞