左膠入侵日本歷史維基

11 回覆
1 Like 6 Dislike
近期嘅左膠新聞最出名就肯定係〈刺客教條:暗影者〉嘅推出,故事設定喺日本,但啲建築、室內設計、路人衣著妝容錯撚晒,同真人版〈花木蘭〉差唔多。重點就係夾硬攞個黑奴彌助出嚟,話人哋係武士,係解放日本嘅英雄。

但估唔到最離譜就係為咗咁,居然連wiki 都改埋,新增「彌助係日本武士」嘅資訊。英文版同日文版已經淪陷咗,管理員霸道到鎖咗唔俾人改返。反而中文版本依然好安全

介紹彌助嘅wiki

介紹外國出身嘅武士wiki

日文版已經淪陷
中文版直頭冇彌助依個名,難得嘅清泉
左膠唔係問題,但根本冇呢條友,真係on9
第一個黑人變性同性戀花魁
初代力架呼吸使用者
但好似真係有呢個黑人
唔好咁癲啦 唔通我鍾意娘化 就改曹操wiki性別咩
你要否定條友存在(唔係身份)要證明大量日本常用史料做假
無話無可能,不過你做得到基本上可以炒起哂日本嘅戰國史研究
咁其實有冇呢條友?
以史料嘅可信程度計,基本上無得爭拗可以嘅係
有一個黑人奴隸跟傳教士去日本,俾信長留低咗賜名彌助
同埋甲州征伐信長去睇個成果嗰陣有家康家臣見到有個黑人喺信長身邊

其他所有野包括身份(下人定武士)同本能寺之變之後下場都係記載不足/有懷疑
你個問題同歷史上有冇佐為依個人係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞