最近好想開始玩釣魚

71 回覆
5 Like 19 Dislike
你去邊釣先...其實正正常常,睇岩個流水出發,去海濱掃駁行兩個鐘,點都有幾口架喎,我淨係前晚落去釣𩶘都釣4條,條條都有size,仲未計火點N條,仲有斷條勁既,除非你企係一個位守住,咁就真係冇計,岸邊玩前打、黑吉呢類型既玩法其實真係好難一口都冇。
有冇好似砌機LIST咁
比D 名同價黎 新手基本裝備?
我都想玩下 但次次去鋪頭成堆野 都唔知買咩好
問下自己想釣咩先
大魚? 細魚? 魷魚?

我第一次買既係咁, 目標係大尾魷
https://www.etuohshop.com/zh-TW/Etuoh/product?saleid=A040800700692
我買8呎3, LINK入面係9呎 (200HKD)
再叫佢比個400蚊內既搞, + 1號布絲(150HKD)+2.5碳腳(50HKD) 叫佢幫你上左魚絲佢
唔肯上唔好買搞+魚絲

你釣魚就唔洗買姣蝦, 直接搞5G中通鉛+問職員要3號立魚勾(30內買齊)

之後上網睇下人點打FG結+沉底釣組+點上魚勾
買盒南極蝦就試得
笑出嚟
傻仔唔係一黎就諗住拋杆呀
拎個手排chok下泥鯭先啦
唔肯上唔好買?
我是釣魚小天才
想去尖沙咀海旁釣
通常買絲都叫佢幫手上, 唔上既話唔好係佢到買啦
不過我買咁多次都肯幫手上
拋杆型好多
200$想拋杆?

拋你自己落去仲型
呢個位

買啤酒同啲釣魚阿叔吹水得架喇
尖沙咀多細鱗,如果死守一個位就未必多,邊行邊釣唔會冇魚
Ching 艇釣大尾魷?
有無釣點 share?
我既心得係。唔使買桿既

一個八磅魚排。一包鈎。一袋鉛。兩條蟲。一把刀。夠玩半日

首先執齊以上裝備。去七仔買半打藍妹。
行過街市斬半隻燒鵝。

去就近碼頭霸個靚位。

隊罐啤食隻脾先

D骨就掉落海引d魚
之後就開壇落鉛幫鈎。一條蟲切十份
咁你就有廿份餌。
之後就掉落海等。當然。過程中不忘隊啤食燒鵝同隔離d釣友吹水。吹得幾個字一扯!

Ok kick石!

扯斷收返上黎又綁過。
如是者十次八次用晒你d鉛同埋鈎之後。你d啤酒同燒鵝都所餘無幾(骨照舊掉落海引魚)
咁你就可以食埋隻鵝,飲埋罐藍妹,執埋d垃圾。有剩d蟲就比隔離or掉落海。
之後拎返個冇左一半絲既魚排
返去同屋企人講
「刁。今日(落雨/冇落雨/大太陽/冇太陽)。成個海都冇魚 。」
青衣碼頭見過人中
我自己玩左3個月路亞就轉左玩生蝦
之前淘左一套返黎
一次都無用過扔左
手絲勁好手感當年起澳洲用手絲中過條𩶘魚 條魚好彩唔大如果唔係手都冇
Thanks 搵日去探吓路先
有無釣魚YouTube Channel比新手入門
99%嘅人都係咁殺殺殺
$200係真係買到既
質素就
主要係想體驗個feel
多定小魚都冇所謂
on9 手釣好失禮你啊
啲人唔知啲大師級老油條都係手絲釣魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞