如果發現自己難以放下上一段戀愛關係,或者可以考慮以下方法

9 回覆
5 Like 4 Dislike
介紹:
0.通常話move on,100個入面100個都只係將心事收埋,但未必能真正move on,一個原因可能係以前段關係入面有好多野仲等緊我地去做,去表達,同埋仲有好多既遺憾改變唔到。

0.1 仍要完成的事情
一段關係可能因某D原因話完就完,但一段關係係相處之中會產生左好多事,而係關係完結之後呢D事仲等緊我地去完成:
例如我地做錯事需要向佢道歉,
佢做錯事需要我地原諒,
佢幫助過我地而我地好感激想多謝佢,
我地仲有好多野想講想俾佢知,
而呢D事就仲未去做。

過去有好多事想以另一個方式發生,
但過去左既遺憾改變唔到;
亦有好多未實現但實現唔到既願望,
但我地仍然想去實現佢地。

0.2: 感受
另外,相處之中亦會產生好多感受,亦可能會想俾對方知道但仍未表達俾對方知,

例如係關係入面我地會開心,傷心,無奈,焦慮,後悔,憤怒,欣慰,懷念...

呢D感覺仲屈係我地個心度,未好好咁一樣一樣咁梳理同表達俾對方知。。。

0.3: 所以要完成番呢段關係入面要做既野:
係未必能與對方坦誠和耐心對話既大前提下:
將一段關係入面
未道既歉道左佢,
未原諒既原諒左佢,
未多謝既多謝番對方,
未鬧既鬧番對方,
未讚既讚番對方;
想改變而未能改變既遺憾,想實現而未能實現既願望/期待,谷係心度既感受講番哂俾對方知道。。。

0.4 完成要完成既事情後
咁一段關係入面要/講做既野做左,要表達既遺憾/願望/期待/感受表達左,
呢段關係入面我地無野需要再去完成、再去表達,就可以話我地已完成哂所有事情,所以就可以同以往感情中既不愉快經歷,遺憾,未能完成既事,未能實現既願望…正式道別。
咁就可能可以move on到。(但美好回憶仍可保留,回味)

0.5
但move on 只係走去完成呢D野既其中一個原因,
另外一個更重要既原因就係
呢段關係無論最後如何,本身都係人生當中一D好重要、不能被磨滅既經歷。
佢值得我地係繁忙既人生中花少少時間坐底,完成番未完成既事情,表達番未表達既感受。

咁具體可以點做?

具體做法

(最好唔好post上網,只係用紙筆寫低。):

1. 搵個空閒既時間,安靜既地方,用紙筆私下寫一封信俾對方(一般而言最好唔寄出去,不過真係想寄既亦可衡量對方反應之後,自行決定寄唔寄出去),(以下只供參考,可自行選擇/加減/更改)

將真係好想俾對方明白/感受到既事,例如:

感到後悔,希望當初唔好咁講/做既事;如果俾你回到過去,你希望當初係點樣對佢(例如當初應該對佢唔做/唔講/做/講D咩)
如果有得選擇,你想佢當初點樣對你
有遺憾,如果可以想同對方一起回到過去一起改變/重新開始既事
心入面曾經對呢段關係有過既期望/憧憬
未能達成既心底願望,理想,期待
如果可以,希望有朝一日對方可以體會到你既心意/感受
如果可以,希望有朝一日對方願意真正原諒你既事,並重新接受你
如果可以,希望對方明白/體會到你既苦衷,特別係因某D原因有口難言既時候
對方做錯,令你好傷心/好嬲的時候
關係入面你受到既創傷/冤屈/不公
覺得受輕視,唔重要,被擺埋一邊既時候;如果可以,希望對方係呢D時候可以明白並重視番自己
當初想做但做唔到既事/想講但講唔到既事
如果可以既話,希望對方明白自己既傷心/焦慮,並耐心陪伴,讓你好好依靠既時候
願意/唔願意原諒對方既事,及原因
令你感到矛盾,掙扎,茫然,不知如何面對既時候
如果可以,希望有朝一日對方明白你受過既傷,因此真心向你道歉及彌補既事
如果可以,希望有D事完滿解決左,之後大家可以繼續好好相處既事
屈係內心想俾對方知道既諗法/感受
如果可以,希望有朝一日對方會明白你貢獻/辛苦過及所代表既心意,之後感激你既事
如果可以,希望有朝一日對方會同你講既說話,會為你做既事
感受到快樂及善意,所以想多謝對方既事
對方既照顧及付出,如果可以,想以甚麼方式回饋對方
如果可以,想同對方一起永遠停留係度的美好時光
感動既時刻
覺得受重視,被珍惜既時候
自己被溫柔對待既時候
感到滿足既時候
最後想對方知道既心聲

完完整整,仔仔細細咁表達出來。
不論大小,誰對誰錯都好好咁寫出來。
歡樂同淚水,滿足同遺憾,憎恨同記掛都寫哂出來。

呢D都係好重要既回憶,係人生中不可磨滅既一部分,無論結果如何,都值得去完成番未完成而要完成既事: 將去到最後好想俾對方明白既事: 收埋左既感受,未能改變既遺憾,未能達成既願望...仔細咁表達番哂出來。

2. 寫哂D事情出來之後:

2.1 道歉
如果係件事入面你認為對對方唔住,寫完果件事之後可以係信度好好向對方道歉。

2.2 原諒
如果果件事對方做錯而你係嬲對方/好有怨氣:
寫完果件事之後就係信入面提及是否原諒對方。

2.2.1原諒的含義
但原諒及跟呢段回憶講再見之前(呢度可按需要自己調節需要同對方講既說話,無下面D諗法就唔洗理):
對方做得唔好既地方就好好咁指責,
並且係信入面令佢明白到:
當初佢既言語/行為/不作為到底點樣傷害左你,同埋(如果合適,亦可自行加減更改):

你會唔會想佢明白番你既痛苦
你會唔會想為自己爭取公道
如果可以既話,希望佢有朝一日可以真係明白你所受既傷害,同埋為此而真誠後悔及還番個公道俾你
希望佢可以重新回歸善意,對於你既損失以善意彌補/補償番,希望佢真心希望你快樂番
如果可以回到當初,你想佢點樣好好對待你,你又會點做,件事點發展,咁就會有一個更快樂既結果。

2.3 尚未放下的事情
當然唔一定所有負面經歷/感受都一定會係嬲對方/好有怨氣,例如件事入面你只係有D好想同對方講番而未能講既傷心事,不滿,焦慮,無奈,過去未能改變既遺憾,之後未能達成既願望及期待,咁可能就未必有野要需要被原諒,對方亦未必會有野你係想鬧/指責的。

2.3.1如果想放下:
就係信入面同佢講而家要放下:
正式放低對呢件事既遺憾/期待,唔再追求去改變令人遺憾既過去,唔再追求實現曾經有過既願望。
但放下及接受件事之前,諗下係呢件事入面你真正需要既係D咩,係理想中有得選擇既話件事本身會係點樣的,你會點做,以及佢係會如何對待你的;
如果事情係理想既或者願望可以實現,係咁你會唔會開心D/少D遺憾,係信入面仔細咁描述出來。

2.3.2如果唔想放下/放低唔到:
都可以解釋一下原因,你既感受,如果真係可以回到過去你想點做/想佢點做/想件事如何發生。

2.4 感謝
如果件事為你帶來好既感受,寫完果件事之後可以係信度好好多謝對方,並好好回味。

2.5 道別及道別的意義
最後係信入面寫下再見—
亦即是同以往既生氣/傷痛回憶,
想發生但未能發生既事情,
想改變但未能改變既遺憾,
想實現但未能實現既願望講再見,並結束今次既書信溝通。
但呢段關係及當中既美好回憶,如果想的話,可隨時回味。

2.6
如果可以,最好就將呢封信讀俾信得過既人/輔導員聽。

2.7
唔得就當佢係你面前,清清楚楚咁講一次俾佢聽,將遺憾,期望,期待,心底話好好咁講出來。

***請注意,封信一般而最好係唔寄出去的,不過真係想寄既話都就自己小心衡量對方收信後反應再決定寄唔寄。

樓主條傻閪出夠廢po未
提提大家樓主連續出咗30幾個呢類型嘅po
冇一個幫到人
樓主死性不改又出埋晒啲廢po
幫大家總結:

寫信啦戇鳩
其實樓主你係咪心理變態
出埋晒咁多呢啲post係為乜
係香港做左8年野,有四單野令我感受好深
https://lih.kg/BQMqyeX

樓主真係心理變態
樓主你啲咁嘅垃圾,
你每出一次post我都一定會追擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞