悠二唔該請你入一入嚟

63 回覆
15 Like 10 Dislike
五月頭嗰陣係佢到砌咗部機諗住打下機,開頭都冇問題,一個月之後打打下機會藍mon死機,window記憶體診斷工具check嘅時候話偵測到硬體問題,咁之後我就搵返法奧客服。
客服當時嘅講法係RAM有問題,一係搵代理商換一係上去佢嗰度換。

嗰陣搭的士拎住部機上去check,check嗰陣話冇問題,做咗stress test都話冇事。咁最後就reboot部機拎返屋企

不過返到屋企都係會藍mon死機,再搵客服就叫我做memtest86,跟住又叫我update BIOS。

屌!!!我唔撚識咁多嘢先搵你砌機!!!我識咁多自己去砌機啦!!!屌!!!

Ok 要咩禮物
呢排咁多呢d case
如果ram 無事
睇啲code 似硬碟問題
搞咩個個都衝出黎開post
說好法奧故事
今次會唔會頭10就上水
留名睇下幾耐上水
介唔介意先TG PM我
https://t.me/YujiHW
快到
11,衰左
Ram test 紅哂 但換左ram未
留名跟進
又砌左啲咩垃圾比人
上2次都送唔出禮物

今次可以送出喇掛
前年砌完部16GB RAM嘅機都有樓豬你個問題
成部機送返去比悠二CHECK佢地話唔見有藍畫面
送返返嚟照樣繼續有藍畫面,再問悠二點搞
最後悠二送咗條16GBX2插多野就冇再出事
悠二覆得勁快。處理緊了
你果兩條疑似壞左有冇收返走
熄左XMP佢
轉頭佢仲會親身上黎你屋企幫你搞
已同樓主溝通左
當時樓主拎左部機上黎
我地同事即場測試 但見唔到有任何error / 問題
情況比較尷尬 所以先會俾返機樓主
而樓主返到去再次出現情況
我地同事叫樓主更新bios 原因係因為我地試過更新bios 解決到類似問題 因為intel 近年d bios 比教奇怪
就算出ram error 未必真係條ram 壞 都有可能係bios 甚至係cpu 問題

而家最新情況係 安排聽日收機 唔收運費
我地今次會再深入檢查 希望再現到情況
都同樓主講左
如果部機我到我地到依然發現唔到任何問題 我地會照樣換新cpu ram

暫時事件係咁 完畢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞