肥媽送孫去外國讀書被質疑唔愛国激動反駁:毛澤東都係喺外國讀書架

175 回覆
15 Like 300 Dislike
肥媽(Maria Cordero)是圈中著名的愛國藝人,多次發表愛國言論。兒孫滿堂的她早已榮升曾祖母,但近日他就因赴英參加孫仔畢業禮,被批評對中國不敬、愛國心成疑,她日前就在直播片段中激動反駁,更搬出鄧小平、周恩來、毛澤東等國家元首,不過就……擺了少少烏龍。

肥媽近日赴英參加孫仔畢業禮,她心情大靚說:「微笑的眼睛,才能看見美麗的風景。簡單的心境,才能擁有快樂的心情。」不過有網民就批評她「口裡說不,身體卻很誠實」,指她口口聲聲說愛中國,兒孫卻越洋留學。肥媽日前趁化妝空檔就開直播反駁,她說:「佢喺英國畢業,你唔通唔去咩?好坦白講,我哋國內幾多人喺外國讀書,學者(海)無涯,你梗係學人啲嘢返嚟做好嘢啦!你估我唔想佢入清華(清華大學)?入唔到咋嘛,你估我唔想佢入北大(北京大學)咩?講真入唔到呀!」

她又表示,孫仔雖然在英國讀書,但有意之後去中國發展,兒子甚至想送肥媽的其他孫去廣州讀國際學校,她說:「我啲孫已經同我講,阿嫲,我哋返嚟去北京定係上海,定留喺廣東好呢?我就話要睇你讀乜嘢,如果讀航天,而家我哋香港好多學校已經同上面有接軌,畀後生上去學,其實愈早上去就愈好。我啲孫出世早,Sean(肥媽兒子)啲仔出世,阿Sean本來想搬返嚟,佢話廣州有幾間國際學校,係同英國同一個課程。佢喺英國讀,直情想搬返嚟廣州,由廣州讀航天科技一路學上去。我問佢點解要去大陸讀(航天科技),佢話而家全世界最犀利嘅航天科技唔係喺中國咩?我仲要畀人窒呀!」她指因此自己今次回港有任務在身,就是幫兒孫打探國內留學的資訊。

對於身為中國人卻去外國讀書,是否對國家不敬,肥媽就更激動還擊,她說:「你都黐線㗎!我哋國家就係因為去外國讀書,你講吖!鄧小平、周恩來、毛澤東,邊個唔係喺外國讀書架?學人啲嘢返嚟自己好吖嘛,而家人哋外國啲人夠嚟學我哋咯!學海無涯吖嘛,唔識中文呀你哋?」翻查資料,鄧小平的確曾去法國讀書,周恩來更先後於日本、法國、德國、英國等地短暫留學,不過毛澤東則未有出國求學。有人問,為何子孫不去與中國友好的國家,如俄羅斯讀書,肥媽就表示,中俄關係近年才友好,幾十年前怎知好不好,又說:「學術界冇分好唔好,點知佢咁衰啫!總之你去學人哋啲好嘢,我哋係去讀書,唔係去交友。」

www.hk01. com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A 8%9B%E6%A8% 82/1036134
毛澤東撚有去外國讀書
去北大sit堂就有
不過比胡適趕出班房
黑人李逸朗?
好似只係想去但各種原因去唔到
咁都要兜

好weak
入唔到清華唔識入中山?復旦?大把選擇
唔愛國,失德藝人
係咪去俄羅斯度讀
即係毛澤東唔愛國
去俄羅斯讀,政治正確
去北韓讀
都好友好呀
鄧小平、周恩來就有。
老毛同留蘇派唔岩牙
跟趙博讀暨南咪得
毛澤東就係出唔到國又冇大學讀先咁憎讀書人
毛澤東淨係出國2次 2次都係去蘇聯拜碼頭
俄文都唔識 讀咩撚野書
肥媽全家都係間諜
咁能搶口 其實個個都唔反駁架啦
而家邊個掌權啊 仲老毛
話習帝個女都去咪得囉
肥媽知唔知中共系統入面海歸得留蘇/留北韓係做到高位
死撐
洩露國家機密死得
佢想講周恩來 鄧小平 陳毅 朱德
旅法勤工儉學
咪係,點解唔去金日成大學讀?
咁你個孫係唔係毛澤東
抵佢俾佢老公打到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞