如果入三國志坑,應該買三國志11 定係三國志14?

125 回覆
10 Like 2 Dislike
要睇下你有幾多時間打機
三國志5 Saturn中文版係最適合未深入了解三國演義嘅新手,因為佢加左低清大陸三國演義嘅片斷,同埋音樂最有詩意,不過唔係咁易搵到,爆完然後再玩英傑傳,之後就會打開三國歷史嘅大門
11個水墨畫風真係好靚
8-11真係代代都咁正
三國志14睇落好似好複雜
但11就真係玩唔厭, 而且佢個軍團系統我覺得係最完善
將後方嘅城交俾AI控制, set好唔俾佢出擊
只可以運資源上前線, 俾另一個軍團去幫手打啲弱國
自己就專心對付啲大國

反而後面幾代個軍團就好爛, 無得set佢地要點做
成日擅自撬走哂前線啲主力走, 留低班低武低智嘅係度
又無得送資源去另一個軍團度

8re都唔知係唔係胎死腹中
點會同8已經完全唔同
三國志11有輸送隊放火燒城大法

又有啲城可以係水上射爆

係電腦弱智咗啲
三國志八
童年回憶
8re 未諗好數啦
每年都有劇本 佢8re都一樣又好難賣季票,pk
真係抽出嚟賣 又會比人屌爆

而且40周年紀念又到 係都應該全力315
14冇咗一騎討真係好扣分
唔係我好撚肯定話係14
最近幾代有嘅重現劇情,戰場上各有用途嘅文官武將,貼近演義場景嘅地形圖,11太舊冇得比
14有
但係幾時打, 邊個人打, 點打法
全部都冇得控制

所以會出玩文官打呂布被秒殺
除非隔離武將有特技頂上/用陣型避
1勁少武將
就係冇得控先戇鳩,整到俾我有得睇把撚
當每個玩家都會用趙雲呂布,睇住俾對面咁斬於馬下真係火都嚟
等到j都長埋
有咩劇本可以一開始齊晒你講果d技?
咩叫買個平台?
真係隔幾年就玩番一次
講起就扯火屌佢老味個REMAKE出得未 上網又唔番8 D DOWNLOAD, STEAM又冇
11可以玩十年 好好玩
三國志10
314 支城多好大 bonus, 所以要打落外圍先好重要, 你唔夠支城, 包圍個城果時有機比人填咗你後面啲色就斷糧+ 混亂 , 由其隔住個海打果d
設定好似有得set戰技效果
14 明個機制就好好玩, 好多廢人都上到場, 戰技同填色效果開始之前設定可以轉低d

11 ai 太廢除非你好有心搵 mod , 玩最難其實虐待自己多過叫做向難度挑戰
玩過8再玩7
武將制顛峰 結婚生仔 寫埋傳記
好鍾意7啲神獸 但cut左都合理

11好襟玩
依家係yt睇左幾個玩11既channel
先知有好多野miss左
同埋有好多策略運用
所以就算出左咁多年都好好玩

如果入坑推薦11
傳記分開正史同演義
一圖了解地形分布
易入口三國
想問有冇邊度可以DL到三國志11嘅MOD
4,5,6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞