「充氣奇蹟」策展人:原創者Joann有啲唔開心、有少少擔心同panic,佢最好嚟香港睇吓

30 回覆
0 Like 35 Dislike
【獨媒報導】位於中環海濱的戶外盛事《SummerFest@Central 中環夏誌》,「充氣奇蹟」藝術裝置遭原創者Joann批評展品好醜樣、不合比例。策展人區瑞蓮表示,一直與Joann 保持溝通,對方未有要求停辦,已邀請對方親自來港參觀:「佢話睇到一啲唔靚嘅相,唔係話我哋set up,嗰啲photo 係好ugly,我都解釋返,比佢知道。最好佢都抽少少時間過嚟香港睇,會比較接近真相。」

AI轉換成實體時需作微調 照片未能反映真實比例

策展人區瑞蓮今早在商台節目表示,今年3月以電郵聯絡Joann,由於是生成式人工智能、只有單角度,所以只在海報寫上「inspire by Joann」,雙方亦不涉金錢交易。她重申十分尊重對方的創作,以圖片、相片作比對,已有八、九成相近:「現實中配合結構、計算、公眾安全,同現實中可行性,會有啲微調。」

區瑞蓮強調,一直與Joann 保持聯絡,但承認對方不開心:「佢有啲唔開心,睇到一啲唔係我哋比佢嘅相,佢就有少少擔心同panic。」不過,她解釋稱藝術裝置由人工智能生成,在轉換成實體的時候需要作微調、修正,照片未能反映裝置的真實比例。另外,活動在每晚上9時關門,藝術裝置亦會同時「放氣」。
一陣又唔俾人入境架喇
人地覺得件嘢醜樣 = 擔心、panic
人哋啋你都傻
過嚟咪又俾你哋(主辦方)撚狗
同給十九歲的我個導演一九樣
仲叫佢嚟香港?
係咪國安準備做嘢?
佢嚟香港仲panic 喎
俾你拉?
想睇佢過嚟直接屌柒佢
係 「恰19歲」
咁似叫人返大陸睇下
嚟到叫佢影張合照
笑下啦
雙方亦不涉金錢交易
政府帶頭0元購
唔係政府
真係好無禮貌
嚟到一於由國安親自帶佢遊覽,行程包括警局拘留室、法庭、監獄。如果佢想,仲可以賣埋大包,帶去深圳見識吓內地看守所嘅規模同日常運作。
呢一代管理層冇pr skill
抄港
啲口吻同中共一撚樣
當有人屌新疆個標準reply就係叫人親身去新疆望下
到時國安法唔比佢入境
唔需要有
Feel amazing and exciting, it was awesome!
「inspire by Joann」..........唔係掛,連passive voice都唔識...........
中環海濱 珼場直播 「SummerFest@Central 中環夏誌」 展出五大「充氣世界奇觀」 |
https://lih.kg/3734675
點會呀
入左黎先搵埋記者一齊影相之後發新聞稿
之後再算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞