真心想知除左富途牛牛,你仲會用咩平台?

33 回覆
2 Like 7 Dislike
我見身邊啲friend都係用富途牛牛/證券行,其實好想知點解唔用銀行investment app,又唔使過錢又方便啲。冇深究過,但銀行hsbc/hase果啲唔好用?其實同證券行有咩分別?
銀行仲搶錢過futu
以前黎講
銀行ui 唔好用 同埋收費貴
宜家可能有改善既
但無啦啦我都唔會想將d錢轉黎轉去

大部分人都係用開邊間就繼續用
可唔可以詳細解釋下,因為我見銀行都可以整watchlist果啲
咁會唔會話銀行邊一種service或function改善你會心動轉返hahah 純粹想了解吓冇乜嘢!
ib
收費平過券商咪用銀行,仲未計有一堆免傭券商,有啲銀行係收你1%交易金額,真係搶錢咁搶
一係就牛牛咁user friendly
一係就ib 咁平
一係就有特別原因想keep 銀行premier account 所以放一球落銀行度
ib世界第一☝🏻 良心企業
致富
一通返生未
要睇美股夜盤,係咪得牛牛同老虎有?
貪安全d用得銀行都唔會daytrade啦
老虎好冇用? 未試過
一通真係無得輸,可惜無左
介面好睇易用
但炒細價股佣金好攞命
好耐無用銀行,而家銀行佣金係咪仲係最低收$50~$100?

唔講佣金,銀行app都無技術指標,無得compare 其他股票,無得睇相關新聞(可能有但我唔知)

再加上銀行正常無得做期權期貨,已經唔使考慮(可能有我又唔知,就算有個報價都一定貴)

IB唱錢個rate,同埋活期利息都好過銀行多多聲,所以唔會銀行做股市交易
致富密密trade$0.99鎂佣金
Ibkr,我諗住買債券收息,若果唔係呢幾年大陸封銀行又或擠提嗰啲嘢嘅話,我都會用香港或者大陸app。
而家會有Ban 擱淺Server嘅危險,我用返美國戶口仲好。
銀行貴 又難睇即時

同埋成日logout
幾好用,鍾意佢個介面多過牛牛
現金寶good?
想請較下first trade 同ib 比較邊個好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞