啟鑽苑出晒事 火災完到水災 大堂爆晒咸水

150 回覆
133 Like 5 Dislike
【啟鑽苑出晒事!大堂驚變「鹹水舞間」,居民嬲爆!】

有讀者爆料指,鑽石山啟鑽苑5座啟湖閣大堂今早疑爆水喉,大堂及升降機都嚴重水浸。

從影片可見,大堂天花接近信箱位置不斷有水流激湧出,落地發出巨響,仿佛「天降瀑布」,整個大堂化身「水舞間」。有租客見此情景大嘆,「全部都係水,點搞呀?」據讀者引述管理員指,事件起因係一樓爆咸水喉。

2021年推出的啟鑽苑,由於位處港鐵鑽石山站上蓋地段,衣食住行皆便捷,被譽為新一代居屋樓王,當時引起申請者爭崩頭,亦吸引到人氣組合MIRROR成員Jeremy(李駿傑)在此置業。

不過,啟鑽苑揀樓時候正值2021年樓市高峰期,由2021年至今,香港樓價累積下跌兩成,啟鑽苑出現撻定潮,累計至少132宗撻訂,房委會殺訂逾1400萬。

啟鑽苑今年初陸續入伙以來風波不斷,據悉有約三成的業主在驗樓後,向房委會遞交執修表格,執修問題包括單位外牆水喉管滲水、廁所門遭反鎖、馬桶沖水掣無法回彈等。

有啟鑽苑啟濤閣業主反映,在驗樓時將墨水倒在單位中的水喉,過後發現單位外牆出現墨水漬,以此肯定單位外牆喉管的確出現漏水問題。有驗樓師話,新樓外牆喉管滲水十分罕有,且十分嚴重,一旦發生單位便會被「扣大分」。

另外,啟鑽苑入伙至今已發生14宗火警,據消防處資料,其中5宗在啟池閣、3宗在啟濤閣、6宗在啟湖閣。
Source:https://www.instagram.com/reel/C9JnGNBSq1T/
公屋撚又贏
差未爆埋屎渠
2021年推出的啟鑽苑,由於位處港鐵鑽石山站上蓋地段,衣食住行皆便捷,被譽為新一代居屋樓王,當時引起申請者爭崩頭,亦吸引到人氣組合MIRROR成員Jeremy(李駿傑)在此置業。

啟鑽苑係綠置居
報紙佬曲線話佢係公屋仔?
用埋把閪聲講點搞呀真係畫龍點睛
連登仔繼續盲反

明明水旺財,以水為財

呢啲好事嚟
個名出事啦
啟鑽即係執骨
有驗樓師話,新樓外牆喉管滲水十分罕有,且十分嚴重,一旦發生單位便會被「扣大分」。
驗樓師除咗識扣分仲識啲咩,咩原因會造成咁都講唔出,求其講2個術語呃啲外行業主錢就叻
咸水更有財
之前有班窮西成日話居屋政府樓用料好靚
住戶爆就話壞lift賠到卜街,公眾爆 就話唔問題
啲地盤撚錢識收,起豆腐渣出黎,大灣區融合
跟手係管理費度拎錢整
夾錢做維修囉
唔係淡水 要成部換

太大單 當無事發生啦

日後成日壞 慢慢整咪得囉。
有兩座係綠置居
咁報一定係綠表啦
以佢收入用白表肯定dq
最驚就係改壞名
啟湖閣有湖都好合理丫
王貽興 今次算唔算到呢 ?
呢堆維修邊個埋單
Mirror都收入/資產唔爆限額?
居屋質素大下降
2000年之前嗰啲咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞