日本女星拍性侵戲想請「親密指導」導演拒絕引發炎上 公開道歉

27 回覆
3 Like 1 Dislike
除了製片與導演道歉之外,電影官網當天也宣布場刊延後發售,今天就被發現官網悄悄更改了劇情介紹,原本為「美鈴雖然憎恨早藤,但因沉溺於快樂,仍然答應早藤的呼喚」,目前已刪除「但因沉溺於快樂」這句話。

依句「但因沉溺於快樂」先係成套野既精粹,如果無咗咪變成簡單既批判性侵犯既故事,加咗依句先係真正探討人性,無咗既話藝術價值無晒,成件事變得單一片面。
咁到底乜野係親密指導
以為係AV果啲俾導演借啲意執一劑既衰野
又係女人
簡單黎講,就係女方請一個人在場,佢負責確保個床戲拍攝果陣、係同之前傾好既內容一樣,一旦導演加多左要求,例如本身傾好只係比兩個輪,突然變四個,佢就出嚟叫cut
做雞都搞咁多野
咁跟本冇影響,導演抵俾人屌
有個指導好d, 都係保障返演員, 女嘅可以安心d, 男嘅唔駛怕metoo
可能驚d導演突然入戲,要你食屎飲尿之類
你講中左
但佢就係要負責阻止個導演突然亂入
懷疑隻台狗記者都唔識
索性skip左唔解釋
野生的導演出現了!!!!
導演使出「插入」絕招!!
屌個標題寫到好似係女星要求導演"親密指導"自己
導演好有職業操守咁拒絕仲要比人炎上
親密指導(英語:intimacy coordinator,又稱親密行為協調員)是電影、電視拍攝時的工作人員,在拍攝床戲或是其他有親密行為的情節時,確保演員的權益不會受到侵犯。

依照國際親密拍攝協會(Intimacy Directors International,2016年由艾麗西亞·羅迪斯推動的非營利組織)所倡導的內容,親密行為協調員的工作是要確保以下事項:
-所有的工作人員及演員都知道親密行為是整個故事中的一部份。
-讓參與親密行為演出的人員之間進行溝通,並且提供舉報性騷擾及性侵
犯的管道。
-演員都同意親密行為的場景。
-所有親密行為的場景都依照事先同意的編排方式進行。
-鼓勵演員在親密行為拍攝後用一些特殊的方式作為結尾,表示重返現實生活。

親密行為協調員的工作和親密行為編排員(intimacy choreographer)不同,後者是專門設計親密行為的拍攝及呈現方式。
宣傳公關做得幾好
啱啱準備噴精,依家射唔出
一陣加戲好似153咁真老強就唔好啦
個職位翻譯令人誤會

個位嘅功能係保護女星免被侵犯,應該叫「女演員保護」人員。
唔洗咁煩, 加返協調員係尾咪明晒
唔完全正確
個工作人員都可以保護男性
舉例明明場戲係講條女咀埋去但冇包除衫
除左衫就唔係原意
唔好當有女埋身就好事
你諗下如果場戲男演員係同細細粒做對手戲
俾人加戲分分鐘以後址唔起
吓..女演員先要保護 男演員就唔駛?
係咪性別歧視
睇完都未load到想講咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞