公屋加租 最快今公布檢討結果 加幅達封頂10% 延至明年1月實施

53 回覆
9 Like 3 Dislike
公屋租金每兩年檢討一次,房委會資助房屋小組將於本月中審議租金檢討結果,據了解加幅會達上限10%,最快今日(8日)公布,新租金在10月起生效。現時公屋住戶的平均租金為2,200元,以封頂位10%,實加約220元。雖然不會再代繳租金,但仍會有「少少甜」,會延後三個月實施,即住戶明年1月起才需交新租金,不過富戶不會受惠此措施。

根據房屋條例,房委會要按可加可減機制每兩年檢討租金,主要透過政府統計處的在2021和2023年調查的入息數據去了解公屋住戶的收入變化,據悉加幅將達封頂10%。房委會資助房屋小組本月中將審議有關檢討結果及建議。

房委會每兩年按可加可減機制檢討公屋租金,今次料達加幅上限10%。(董素琛攝)

料「少少甜」首三個月免交額外租金 富戶無份
過去幾次加租,房委會都會寬免措施,如免租一至兩個月,但在2018年則沒有;2020年加幅9.66%,房委會豁免兩個月租金;2022年10月1日起公屋租金上調1.17%,不過租金調整後首12個月,租戶獲豁免繳付額外租金,涉款約2.62億元,即延後一年至2023年10月1日才實施新租金。
據了解,今次「再減甜」,但仍會有「少少甜」,一般住戶在新租金生效首三個月,獲豁免繳付額外租金,至明年1月才交新租金,惟富戶不會享有此安排。

房委會每兩年按可加可減機制檢討公屋租金,今次料達加幅上限10%。(資料圖片/夏家朗攝)

退休公屋居民稱難以負擔 理解政府需要加價
公屋居民怎看加租?居於何文田邨的日先生認為,現時的租金已經很貴。他是退休人士,沒有工作,所有東西都加價令他難以負擔;不過他認為政府管理公共物業都需用錢,因此加價亦屬可以理解之事。
現時每月要交3,000多租金的李婆婆同樣表示,沒有工作能力賺錢,因此不支持公屋加租。但她直言市民沒有能力阻止政府的決定,「佢話點就點㗎啦,我地啲小市民點講野啫?」
陳太表示,子女會為她交每個月的租金,因此加租對她而言沒有直接影響。但她認為,公屋加租10%的幅度不算太大,直言「有間政府屋住已經好心滿意足」。
加30%啦
出面加撚左咁多租
公屋先加得果小小
公屋都要加10%

租樓業主再加租.
盛事之都大花筒又要搵地方cap水了
加爆佢
其實加10%都係幾舊水
班公屋廢人都唔知嘈咩
班死老野冇錢咪申請老綜囉
10%加來做乜鳩 起碼都100%啦
如果每年加10%都幾係野
3000 10% = 300。
兩年先加一次
應該要加100%
有錢買iphone 去日本 加租就嘈嘈閉
加500%都唔過份
你呢啲白痴邏輯
出面舖租跌9成,公屋咪要減九成租
好多業主好想公屋加多d租,但如果租金太高,只會加速公屋戶真正躺平拎綜援,就算係富戶,都只會買居屋,寄望公屋戶去接私樓火棒係好唔現實的

聽到真係得啖笑
幾舊水都頂唔順
舖租關住宅租撚事
而家講公屋租你就講舖租
你就真係白痴邏輯
一係就係你係公屋仔
睇嚟你係智障,以為大家都係交租就係一樣
公屋係低收入保障係畀啲收入不夠人士入住,
生意做唔到舖租要跌到九成,即係一般人都收入減少到冇工作,點解仲要向收入不夠嘅人加租
留港撚值得擁有
居於何文田邨的日先生
有人姓日
加100%都未到市價一半啦
不如幫吓啲高不成低不就嘅夾心租樓族啦
普遍都係2千幾3千一個月,即係加得2舊幾水
你所講嘅孽主係想拎走人地粒魚蛋啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞