學術討論,手機私隱安全問題

20 回覆
0 Like 6 Dislike
其實平日工作經常要處理敏感訊息及圖片,用咩chat app係最好? tg同WhatsApp 邊個安全啲?

有冇手機係完全隔離到日常資料同工作資料?

Samsung可以用安全資料夾雙開,感覺上都安全,但如果俾人拎到手機有冇可能破解到?

iPhone又做唔做到Samsung安全資料夾既功能?

Sim卡方面又有咩防護措施?

如果手機恢復原廠設置係咪都有技術可復原?

歡迎其它巴打增加問題
所有連互聯網嘅野就係唔安全
無一樣嘢係絕對安全
只可以設定得相對安全啲
(最少執到都唔係第一時間解到)
搭單問下
如果用vpn連public wifi
login acc會唔會好易俾人trace password?
唔好用中国牌子電話先
chat app都唔到你揀,對方用乜你就要用乜架啦
私隱 vs who?
私隱 vs big tech? 私隱 vs __政府? 私隱 vs 賊/偷用你電話? 私隱 vs 特工?
冇絕對答案喎
技術上會有唔同嗎?
當係香港或大陸正苦
除非你係黎智英, 唔係當你部iphone 比人偷左, 最多都係拆件去賣, 得鬼閒睇你D打飛機片, 同電子垃圾相咩
問得咁當然唔係咁無聊既資料啦巴打
岩岩有單新聞,ms要求全部中國員工轉用iphone,唔可以用android
微軟近日通知中國員工,從 9 月開始將只能使用 iPhone 進行工作,安卓設備將被禁止使用。根據《彭博》報導,微軟內部備忘錄顯示,該公司將要求在中國工作的員工僅使用 Apple 產品來驗證身份,這項措施是微軟全球安全未來計劃的一部分,旨在確保所有員工都使用 Microsoft Authenticator 密碼管理器和 Identity Pass 應用程序

人哋微軟就咁做
唔知你間公司勁唔勁過微軟
不嬲就算普通用家都知iphone係安全過android

係啲濕9成日問iphone有冇某啲功能

但根本就唔關功能事,而係本身個platform係有漏洞

然後啲濕9又會舉某啲報道證明iphone都會畀人hack, 但好多時係唔知click左咩link先會

而家好喇,MS一錘定音
單新聞係講緊係大陸android無google services用 但係iphone有得用app store
中國AN機因為冇Google's Play Store 裝唔到 microsoft authenticator 同 microsoft identity pass 徵軟唔想續部國產機掃咪推介iphone
就係咁既原因,所以只係叫中國同中國香港員工用iphone而冇叫其他國家既員工轉iphone

In a statement to PCMag, Microsoft explains that the change is necessary because the now-required apps are only available via Google's Play Store and Apple's App Store. "Microsoft Authenticator and Identity Pass apps are officially available on the Apple and Google Play stores. Due to the lack of availability of Google Mobile Services in this region, we look to offer employees a means of accessing these required apps, such as an iOS device," the rep explains.

https://www.pcmag.com/news/microsoft-employees-in-china-forced-to-switch-from-android-to-iphone
三星安全資料夾其實只要收埋啲野係入面俾人搶咗手機冇密碼情況下硬唔硬解到?
大陸an機唔係可以裝返play store?

同埋小米果啲原來本身連play store都冇架咩
一錘定音
華為冇,其他中國廠有得裝番,不過預設係冇google play store
公司唔會用咁多人力物力去查部19中國機有冇裝google play store再down個2舊野
直接送iphone 15慳時慳力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞