去街市買既新鮮蠔同墨魚仔,係咪奉旨煮熟會縮水?

16 回覆
1 Like 37 Dislike
我明的呢啲野煮過都會比較細,但街市買嗰啲真係縮得好離譜。

有傳說街市係習慣「浸漲」來賣,係咪真?
緊係啦
圖呢睇下縮成點
靚個啲蠔唔縮水
以前買蠔中過幾次招之後唔敢買,尋日第一次買墨魚仔打邊爐,本身手指公咁長,熟左之後得返手指甲長少少,半隻手指公都冇

買基圍蝦叫好啲,但食得出佢溝咗啲死蝦落去,為啲肉分別好大,新鮮嘅爽好多,有部份差唔多10隻八隻好霉
台山蠔 唔會縮
你係咪少買餸?

街市幾廿蚊一兜個啲都係混啲死蝦先咁平
係個水缸撈起,68蚊斤基圍蝦,買左一斤多啲
不過墨魚仔就真係買20蚊一兜嗰啲
會縮既蠔就一定唔係新鮮啦,如果係新鮮煮完唔會差太多
但雪藏亦唔一定會縮,買過袋裝d雪藏日本蠔煮完都係咁大隻
煮太耐就一定縮
而家都係「樓上」買日本急凍蠔,又夠鮮又唔會點縮,仲要更加平。

美國桶蠔大隻就夠大隻,但相對貴
死蝦實有,望清楚枱面先買,有d檔冇咁多死蝦
1斤有10隻8隻就好誇張
你似煮過龍
一般焯熟嘅話水滾落魷魚 見到魷魚鬚攣起即刻撈起放落冰水
另外蝦就一定係食九節蝦
九節蝦貴一倍

係爽啲(不過佢比隻死蝦你都係奶野)
好想食九節蝦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞