簡約公屋戶:冀可提供搬遷費和增設冷氣機

103 回覆
4 Like 113 Dislike
on.cc東網專訊】香港的不適切住房現象亟待改善,政府正就取締劣質劏房諮詢和調研。今日(6日)有議員與一批劏房戶對談,收集有關簡約公屋和取締劣質劏房的意見。有劏房戶表示簡約公屋只是暫時居所,冀可提供搬遷費和增設冷氣機,又憂慮租約期滿但仍未獲派公屋,希望居住期限能具彈性;以及建議組織實地參觀,讓住戶掌握新社區的環境和交通狀況。取締劣質劏房方面,認為面積少於7平方米的單位不宜出租,然而規管也不能太嚴,畢竟劏房仍有一定的需求。

在九龍城道租住劏房的洪女士指,她與丈夫和三個兒子,一家5口擠在面積200呎的蝸居,不計水電雜費月租5500元。由於位置近大馬路,塵多嘈雜,且有老鼠從抽氣扇爬入,居住環境極不理想。她說考慮到兒子的返學情況,會選擇牛頭角的簡約公屋項目,她說已輪候公屋多年,擔心將來入住簡約公屋期滿但又未獲分派公屋,盼簡約公屋的租住合約能有彈性。她同意政府對劏房作出適度規管,但措施不可太過嚴苛,事關每年都有許多新來港人士,對廉價的劏房還是有相當的需求。
https://hk.news.yahoo.com/%E8%AD%B0%E5%93%A1%E8%A6%8B%E5%8A%8F%E6%88%BF%E6%88%B6-%E6%94%B6%E7%B0%A1%E7%B4%84%E5%85%AC%E5%B1%8B%E5%92%8C%E5%8F%96%E7%B7%A0%E5%8A%A3%E8%B3%AA%E5%8A%8F%E6%88%BF%E6%84%8F%E8%A6%8B-%E5%86%80%E6%9C%89%E6%90%AC%E9%81%B7%E8%B2%BB%E5%A2%9E%E8%A8%AD%E5%86%B7%E6%B0%A3-083058762.html
一家5口擠在面積200呎的蝸居,不計水電雜費月租5500元

已經大過好多幾百萬納米樓
好呀,支那大把鬼城
關愛隊呢?
依啲就生三個
政府帶頭整劏房
中國大陸籍父或母或者父母的香港永久居民/BNO取消港英居留權+住房+財產+趕出境自然解決。
一早plan定可以大d公屋,之後世代相傳
屌佢老母依家啲人痴撚線
排到公屋仲想要政府貼搬屋費冷氣機
講到咁撚慘…唔要咪撚就囉
無送埋55吋sony電視都唔得啦
上得床嚟牽被冚
已經送咗熱水爐,嗰度已經慳咗幾千蚊
55咁細 想睇到老花?

最少都100吋OLED啦

政府無血性,迫人住劏房,一人一間20000呎禮賓府

話曬咱們都是一家人
簡約公屋配簡約生活
學識斷捨離同心靜自然涼咪解決哂啲問題
大種乞兒
唔滿意嘅送返去住劏房啦
要求香港市政府道歉
比間東橫inn房我其實都夠住
星矢 大結局咁 跪下求饒
得一想二 呢班賤種對佢哋好係無用 遲吓要送埋女人解決住户性慾
咁公道講,又真係唔會有一家五口買200呎納米樓住掛
一家5口排左幾多年?? 仲未有屋
認真問....政府有冇承諾 期滿前一定俾到公屋
上小紅書 哭訴就得分分鐘送多個單位

起碼都每年送部iphone最貴個部比佢地
加個香港小姐比佢老公屌
有得比你住 唔使逼劏房仲想點?
知識份子係諗過度過先結婚生仔買樓
呢班基層就唔理三七廿一 扑左先講
咁都比你 我唔交稅 捐去慈善團體益人九成行政費算 起碼人地D員工大部分都係香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞