遊行示威或屬「軟對抗」 警務處副處長簡啟恩:睇落好似無犯法 越過界線時就係煽動

26 回覆
4 Like 55 Dislike
警務處副處長(國家安全)簡啟恩表示,國安風險仍存在,指立《香港國安法》後,街頭暴亂或大型活動數量大減,甚至燒聲匿跡,但認為國安風險並非如此簡單地消失。

被法例震懾不敢明目張膽 但在周邊「打擦邊球」妖言惑眾

簡啟恩在電視節目《講清講楚》表示,現時仍有3大風險正威脅香港,包括美西方干預、軟對抗、本土恐怖主義。他指美西方仍不停地干擾香港事務,借包括法庭審訊、警方拘捕事件等不同方式試圖圍堵國家、遏制國家發展,他們利用香港這窗口去做這些事情,從而增加香港的國安風險。

另外是軟對抗,他表示見到這些行為轉趨地下化,指他們被兩條國安大法震懾而不敢明目張膽去做,但會在周邊做所謂「打擦邊球」,利用妖言惑眾,或是假新聞、假消息等在日常生活中滲透、做軟對抗,令人潛移默化,當找對時機時,就可能煽動人們出來「搞事」。

「軟對抗」睇落好似無犯法 越過界線時就係煽動

至於本土恐怖主義,簡啟恩指最擔心有些人思想極端化,找對時機便去做極端恐怖主義行為。他指這些行為「唔係無發生過」,例如2021年的七一刺警案、甚至數人一起甚至買槍、軍訓、製造炸彈,指他們目的是威逼政府,甚至罔顧市民生命,希望大規模地造成傷害。他表示風險只是轉變,威脅仍存在, 一定要警惕自己,否則很容易墮入「以為無事發生,咁就唔居安思危嘅陷阱」。

簡啟恩強調「軟對抗」的特點是「睇落表面好似無犯法,但超越咗某個界線時,其實就係煽動」。他以「羊村繪本案」、「黃色市集」為例,售賣煽動物品,甚至賣煽動港獨的書籍或者T恤,實際上就是煽動。他指最重要是看該人士有否意圖去煽動人們憎恨政權或行政機關,如果是有這意圖,很明顯是有惡意。

簡啟恩:遊行示威是否單純「其實唔係好難分」

被問到「意圖」是腦內想的事,未必能看得穿或作分辨,簡啟恩則指「其實你好容易睇到」,如果有惡意時,可能不是單一事件,而是背後曾在社交平台發表多篇煽動文章,「好明顯係有啲蛛絲馬跡俾人睇到佢係好憎恨政府、憎恨中央、係反中亂港」。相反,如果只不過是發表意見、說一次話,「係咪咁就話佢係煽動、我哋就要拉要鎖?我諗絕對唔係。」

至於遊行示威是否算是軟對抗,簡啟恩指《基本法》是保障遊行示威的自由,所以未必是一種軟對抗,只不過是市民表達意見的方法,直言「如果市民純粹係表達意見,你出嚟幾多次都無問題」。但若表達意見背後有目的,例如有外國勢力「推你出來」或者說憎恨、要推翻政府等元素,就會變了質,所以簡啟恩認為「其實唔係好難分」。

至於有指國安人員會與示威遊行常客「傾吓計」、「傾完之後就唔搞遊行啦」,簡啟恩指2019年之前或之後,警方從來都會去與主辦者溝通,了解其目的、行動等。他認為理解一下、方便部署,是天經地義、合情合法合理,他反而看到有很多人將這事情「妖魔化」、「話國安搵上門」、塑造自己是受害者、被打壓的一群。簡啟恩認為他們可能有別有用心,指國安處人員從來都無勸阻他們不要去進行某些遊行示威計劃。

https://std.stheadline. com/realtime/ article/2009386
個龍門有腳
即係唔比遊行嘅意思?收工,絕對唔會參與,絕對聽黨話跟黨走!
30幾度要係條街到行, 不了
我都係返屋企涼下冷氣
冇得救依個地方
佢個口吻同之前幾年嗰啲傳染病專家一樣,唔永續個疫情佢哋個行頭又點會有飯開啊,唔係有反送中唐超同堆紀劣部隊退休高層有撚機會爬到咁高咩,全世界最撚驚香港天下太平咪就係嗰班靠社會亂而上到位嘅契弟囉。
香港有言論同遊行集會嘅自由
肥_仔去咗邊
杜拜王子去咗邊縮完未者潛水支俄
即係基本法軟對抗?
示威就緊係有對抗成份
依家個問題係中共將所有對抗都定義為犯法, 講閪咩
香港就係俾簡啟恩呢班人搞彎曬
即係龍門任你搬
直接話犯法咪得囉
咁撚虛偽係度扮仲有得遊行
軟對抗?

又多個人出黎講野準備上位
反對派沒有遊行示威的自由
個個都都係九尾狐,個個都有感知惡意嘅能力真係
入獄嘅人 都享受過一次
未來:留港撚留港屬「軟對抗」,要入集中營
多謝晒
其實遊行就冇問題嘅,示威就唔好喇.以前華約國家都有遊行,不過唔係佢腦入面諗嗰種囉!
冇問題㗎,咁你唔好吹香港仲有遊行集會自由
甚至吹到比97前更自由,收撚皮啦屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞