陳國基:香港人有時候心理不太健康 外傭工資不高但很開心

95 回覆
4 Like 177 Dislike
政務司司長陳國基出席一個活動時表示,香港人有時候心理不太健康,他覺得正向思維十分重要,又表示外籍傭工工資不是很高,但她們很開心。他又說探訪過住在安老院的長者很多對生活感到很悶、很負面,情緒不好,指「除了他們個人貧窮之外,其實精神上的貧窮亦很重要」,所以他覺得改善精神健康很重要。

陳國基出席理工大學「疫後正向心理健康─共建療癒校園結業典禮」並致辭,他表示「香港人有時候心理不太健康」,認為正向思維十分重要,指外傭工資不是很高,但她們很開心。

提到長者心理健康,陳國基說在探訪過的長者中,特別是住在安老院的長者,「很多都對生活感到很悶、很負面,情緒不好」,所以覺得改善精神健康很重要,又指這些長者「除了他們個人貧窮之外,其實精神上的貧窮亦很重要。」陳國基又說,有時不是錢問題,「有時候他們有錢,但精神問題亦很重要」,希望透過多一點關愛隊等服務,及早發現長者的情緒病和精神問題。

理大聯同浸信會愛羣社會服務處,參加醫務衞生局的「精神健康項目資助計劃」,由去年3月至今年7月,在8間中學推行共建療癒校園計劃,培養學生對情緒健康的認知與關注,同時亦支援師生間加強交流。
唔好喺香港打工,去香港以外嘅地方打工,你就會開心㗎啦!
菲傭賺香港錢菲律賓駛好開心
同樣我地番深圳駛一樣開心
你老母你減人工先啦
同公務員講,3%都可以慳番
支持全中国香港既人都要入愛国教育營
移去東南亞
外庸既工作點可以同香港人本身既工作比,又冇壓力,工作要求又合理,工作位置又固定。
政務司司長月薪為401,950元
賓賓做幾年就可以返鄉下佢退休 香港得唔得
你知就好
爽手派返一皮野嚟洗下
保證一定可以令香港人開心啲
自己逗幾廿萬
諗下佢哋喺香港份糧返到鄉下做到幾多嘢先講啦
咁你減人工未呀司長,你拎住咁撚高人工講風涼話係人都得啦
用消費卷或者冥通岀糧都得
香港人唔開心其中一個原因就係人工太高
開始吹風大減人工喇
你遲啲就賺大幅減值嘅香港人工,但唔知可以喺邊洗喇
香港打工定係搵工都好
根本就係好悲哀
人哋之前賺咗咁多年,賺少廿萬十萬冇咩所謂,你就唔撚同喇
去日本泡菜返工
為左令柒頭陳國基開心d
建議將佢既人工同外傭體齊
班老人係老人院梗係唔開心,身體唔好,但又吊住命唔俾死,點正思維!
有時中風都要瞓幾年先死得,合法安樂死先係令有需要人士開心既解決方法
仲要學祖國,收咗都要拎番出黎,一定要開心,要保持正面思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞