深中通道|跨境巴臨時改經虎門 全車乘客鼓譟求下車:塞車咪照去

53 回覆
26 Like 6 Dislike
【深中通道/北上消費】連接深圳及中山的深中通道,開通首日下午(6月30日)即遇嚴重塞車,當時有中山即日團回港全程花逾5小時。踏入開通後第二個周末,《香港01》今日(6日)再度乘坐跨境巴士經深中通道前往中山,直擊車上一段小插曲。

在深圳灣口岸過關後,司機剛駛離巴士站時,突然向乘客公布,由於深中通道嚴重塞車,將改經虎門大橋前往中山,立即引起全車乘客不滿,甚至有乘客爆粗,並要求下車及退款。其後陸續有乘客作出勸籲,稱九成人不介意塞車,希望駛經深中通道,最終司機才願意讓步。

剛駛離深圳灣口岸突然公布改經虎門大橋

深中通道通車剛滿一周,近日塞車情況似乎有所改善。今早約11時,記者乘坐從油麻地開出的跨境巴士前往中山,同車有四十多名北上港人。香港路段沿途相當順暢,只花約一小時便到達深圳灣口岸。惟過關上車後,卻意外發生一段小插曲。

中午12時半,接近滿載的跨境巴士準時駛離巴士站時,司機突然開咪向乘客公布,由於深中通道嚴重擠塞,車龍長達10公里,因此將改經「舊路」即虎門大橋前往中山。

車內群情洶湧 有乘客要求下車及退款

惟司機的貼心,似乎並未得到乘客的體諒,車內頓時群情洶湧,原來多名乘客今日專程為一睹深中通道而北上,立即提出反對,並要求下車及退錢。

遭到「集體圍攻」後,司機對乘客的反應感到不解,情緒亦有點激動,反駁道:「塞車呀!靚仔!係咪要塞呀?」其後有男乘客立即粗口橫飛回應,斥責司機沒有提早通知:「你早講嘛,你開車先講?我最多唔去啫。」

溫和派乘客勸籲:我諗九成都係想行深中通道

經過一輪舌劍唇槍之爭後,司機無奈駛回巴士站,有近10名乘客立即下車,男乘客並不忘以粗言穢語泄憤:「塞車咪照去囉。」不過紛爭並未結束,其他乘客仍然希望司機收回成命,不斷解釋不介意塞車:「照塞啦、照塞啦,睇下都好呀。」

另一名男乘客自動請纓,離開座位勸籲,更稱「我諗九成都係想行深中通道啫。」擾攘數分鐘後,最終司機不敵徇眾要求,願意駛經深中通道,至於下車的乘客亦返回車廂中,事件才終告一段落。

原文網址: 深中通道|跨境巴臨時改經虎門 全車乘客鼓譟求下車:塞車咪照去 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1035588?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
鍾意返大陸啲人都係咁on9
成陣廢老味
cls 寧願食屎
坐幾個鐘行條咁嘅閪橋 係得啲死廢中先咁on9
你問果下已經錯左啦
上面邊洗民主你係掌舵人
你行邊條路咪邊條路
塞車都照行
行深中通道塞五六個鐘,就屌司機點解塞咁耐,唔識改路。
想睇過多幾個月先啦,一嚟新開一定新屎坑三日香,二嚟而家暑假旺季。
啲廢老時間最平
司機心諗:阻撚住收工、一陣塞得耐又嘈
專登塞車去睇條新橋其實都唔難理解,不過要塞5-6 個鐘都制就on9 左啲
又唔好咁講,個世界好奇怪,係有啲人類會覺得啲基建好勁,當年新機場係咁,高鐵開站又係咁,港珠澳亦係咁,而我想講既係,屯馬開通真的很興奮嗰位係細路嚟,並唔限係廢中。
小朋友扭計咁
但呢班人係幾十歲
廢老地要J條路
係你哋唔明人哋啲心態姐
返中山幾百萬種方法
人哋就係想試下新方法
根本就唔係志在係咪快啲返到大陸

咁樣人哋梗係話塞車都照去啦
其實香港好多工廠都開左喺江門,中山,五邑地區, 強烈要求大家返大陸玩時,唔好星期五阻人收工返香港.
真心試過收工行深中通道返香港係快過高鐵.
不過你班pK 廢老唔好阻L 住晒,行行下車要落車影相搞到大塞車
廢老

好心司機熄冷氣啦
到時瀨屎瀨尿冇水冇糧又喺度嘈
條橋本身唔係景點黎
成班橋膠,諗住去睇橋
一般人:手段係條新路 目標係去中山
廢老:以手段為目標
條橋本身唔閪

問題係交匯點設計不良同需求太過強
規劃唔好

深圳嗰邊用十字交匯,結果就係深圳上橋嗰邊要食盡三個方向車流
而本身虎門個強勁需求又一下子轉移落深中,咁唔塞有鬼
巨嬰
班廢老明顯想行條橋然後打晒飛機話祖國強大
班人當景點玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞