【解密檔案】1986年:蘇格蘭民族黨副主席預言 英國將無力阻止中共毀約

22 回覆
43 Like 1 Dislike
多得尾國養到終共肥肥白白
當年拉攏中共抗衡蘇聯
順便又將香港送俾尾國
用常識都諗到啦,老解喺深圳河以北落嚟快啲,定英軍喺英倫海峽橫渡大西洋過嚟拯救香港快啲

老共係爛仔,英國佬扮紳士,爛仔做嘢要講規矩

係港豬先咁撚蠢移民去出賣佢哋嘅國家。
送俾尾國又唔錯呀,最慘係送俾終國
因為美國當時要推牆
要拉中制蘇

英國在沒有美國大力支持下
無任何談判籌碼
那怕要傾一份比較好既Deal

香港由97年計個起步點就已經非常差
遠遠唔係台灣,烏克蘭呢堆可以比

(所謂89民運最大受益者又係東歐國家
所以香港人對呢班東歐國家係無任何拖欠)
呢個起步點就非常差
唔單單指咩軍事角度

就算唔玩金手指
雙方單純係用97年果套憲制
都係非常一面倒不利 一大堆bug 例如附件3

香港人日日笑伊朗
佢地岩岩選出一個 話蘇萊曼尼抵死
主張與西方改善關係既新總統
好似中國香港仲行普通法蠢啲喎
DLLM
從中國角度係老毛死後無人有魄力繼續行恐怖統治,中共急需經濟力量維持黨的絕對統治地位,而蘇聯自己都搞唔掂點經濟援助中共?(加上老毛同蘇聯反左面)所以轉為投靠美帝
同福克蘭戰爭唔同, 阿根廷冇核武, 但係中國有
香港係中美關係既犧牲品,蜜月期果陣就支持一國兩制收回,衰果陣就話大陸干擾香港自治要制裁
當年鄧小平揚言唔收回不惜武力解決,唔同台灣隔住海
黎香港真係容乜易,果陣仲係去殖民地化潮流英國唔洗諗可以保住香港
臨走前放權已經係佢唯一可以做嘅嘢
依家中美交惡,香港咪更難行?
咁尾國佬有無得益
其實好on9,搵一個共產國家抗衡另一個共產國家
我覺得應該有其他原因, 但係要等2047解密檔案公佈先知道, 其實明顯唔符合美國利益, 而且美國唔可能唔知道交畀中國搞到美國冇得補給, 而且1991蘇聯解體, 但係香港1997「回歸」, 咁美國應該可以突然間反口, 支持英國統治香港先至啱, 英國統治香港咁美國先有得補給, 呢個就係點解當年呢次世界大戰之後美國總統希望英國統治香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞