政府租契續期條例|首批地契自動續期50年 林健鋒:是一棵「定心丸」、2047大限已解除

77 回覆
8 Like 102 Dislike

https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/245848/%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%A7%9F%E5%A5%91%E7%BA%8C%E6%9C%9F%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E9%A6%96%E6%89%B9%E5%9C%B0%E5%A5%91%E8%87%AA%E5%8B%95%E7%BA%8C%E6%9C%9F50%E5%B9%B4-%E6%9C%89%E8%AD%B0%E5%93%A1
【有線新聞】《政府租契續期條例》刊憲生效,為首批2030年之前到期的地契自動續期50年,涉及逾300個地段,約150萬個業權。有議員指此舉讓普羅大眾和投資者在法律保障下安心買樓,是一顆「定心丸」。

商界一(經民聯)議員林健鋒:「銀行方面,銀行不能說『離2047年不夠30年』就不續30年按揭,現在有了法律基礎,法律基礎很重要,可讓銀行自由地做按揭。很多人覺得2047年是大限,沒有這回事,現在解除了,起碼衣食住行上『住』這個問題解決了。」
但樓價下限未解除呢
新私人樓盤業主剛買完, 轉頭發展商又劈價, 即變負支產
典安心買樓
傾掂數銀行唔會call你 ok啦
做得香港人要有獅子山精神
整返個樓宇買賣指導價格
深圳價
正苦: 你哋安心俾我割韭菜啦
香港都死,咩大限都冇用
五十年不變
馬照跑
健照跳

收哂啲地再賣過咪仲好
大限? 完全融入中國係一個問題?
問題係2047年之後仲用唔用基本法同普通法???
如果唔用,地契係大陸法下會唔會失效?
好多疑慮都冇解答
咁999年有咩用
點確保2047後仲有效,2047之後仲用基本法?
定變曆史文件
又黎個好似港鐵咁可升可跌機制?
咁樣會變左年年都只升不跌
升又買唔起,跌又驚負資產
2047係主權問題,有得你自己話點就點?
基本法失效左 你續一千億年都只係歷史文件
巴打你咁犀利唔驚負資產架?
續左又點, 唔可以強拆?
加差餉加租補財赤先
而家唔割政府邊有錢搞好經濟
買樓包賺?
新車落地都即刻打8折
樓都有折舊
已經叫做正常返少少
個樓價槓桿都會太大
跌多3-4成先叫合理
歴史文件
其實點解iPhone就可以早買早享受遲買平幾舊,買樓就唔可以?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞