香港地嘅家長 係未有權「大哂」同「老奉」?

31 回覆
51 Like 12 Dislike
覺得而家嘅香港 最惡唔係班老人家、環保撚、少數族裔撚、精神情緒病患嘅人

而係班家長,不論社經地位 地區 都一樣好「老奉」好惡同大哂咁
/
幾個主要情景 比較深印象

一、公共交通工具- 巴士小巴,老奉要讓個雙人位 畀啲家長細佬一齊坐

二、細佬係咁咳 家長無咗個意識叫細佬揞口
唔知關唔關之前戴開口罩,依家完全係家長到細佬都無個意識

三、戲院睇戲 細佬大聲講野 家長wfc 仲屌返人轉頭
少數族裔根本就唔少數
屯門碼頭行幾步就大班班咁瞓晒係地下
未你老母臭閪,打字都有鄉音你唔死撚咗去?
補充係點

坐車見過
- 試過返工時間坐小巴,之後全車得返單邊位,有對母子一上車,個老母大大聲話「搞錯 無人讓 得返一邊」
- 試過見人讓個雙人位畀對母子,個老母完全一句唔該都無,老奉坐落去

細佬咳
- 家庭聚餐,細佬食飯對住食物係咁咳,老豆老母四大長老wfc,然後要其他親戚硬食

戲院睇戲
- 戲院睇汪汪夢裡人 前幾行個細佬講足大半場,前前後後好多人開個聲叫個細佬靜啲,父母繼續wfc
去到叫埋職員入場,個老母老羞成怒 完場,係咁同個細佬講 靜啲啦 被啲hihi投訴啦
果d大陸家長黎。 唔好老屈 ok? 香港人唔會咁
壽司郎人地叫補飛number, 家長話應該叫左佢地個普通number 先, 癲

大媽在食肆打電話, 大聲責罵兒子為何仍在家, 沒有前往旺角上堂, 命令他現在立即前往搭鐵

家長進港鐵車廂, 必須先左望右望有冇位坐, 待她滿意後, 其他人才獲准上車許可

一旦她決定了要扶手, 那她們就不會走入車廂中間, 偏要塞在中間
你每次都摘低?
未你老母閪咩
佢哋最興講句 第日到你做人老豆老母就明
你咪同佢講

第日做你繼父,屌你老母呀,明唔撚明呀,唔明就躝

禮崩樂壞

而家上緊連登嗰班靚ken都唔會有呢種意識

因為佢哋個成長環境就係咁嘅樣
英國果班香港家長
呢個係教養問題,我都為人父母。當初小朋友太細(手抱)時如果坐巴士地鐵咁緊係想有人讓坐,始終大人跌到好小事,手抱小朋友一跌可以好大件事。但無人讓咪自己再小心 D 囉。佢而三歲多小小無位咪叫佢自己企捉實囉,佢由細到大我都有教佢有得坐唔係必然,有人讓要講「唔該」。有時佢太扭計要坐就算有人讓我都唔會比佢坐,等佢清楚無野係必然。當然如果佢玩左成日抱住訓我都想有得坐,但又真係唔會老奉咁
我們是最後一代
識生仔唔識教大把啦
所以好多人唔屌小朋友,兜口兜面屌佢老母
講真 依家真係好多無教養
就算有錢佬區都係一樣咁
係咪 不等於 係未(未做)

細路 不等於 細佬(弟弟)
手抱BB既媽媽可讓
識行識走個D讓乜撚? 香港人都ON9
少數族裔 咪 香港本土真香港人囉
以前啲細路好唔低囉
以前啲家長乜都幫著外人屌打啲細路
大個左
變成啲家長乜撚都幫著啲細路屌外人
乜年代都係被針對既一代人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞