(7出世界)中環吹氣奇蹟原作者: 炮轟展品「好醜樣」、「唔啱比例」,更直斥主辦方展示前並沒有徵求同意,要求主辦方停止展覽

52 回覆
69 Like 0 Dislike
【Yahoo 新聞獨家報道】在中環海濱舉行的「中環夏誌」,大會展出五大「充氣世界奇觀」近日受到廣泛討論。大會稱,有關充氣藝術裝置是受國際知名 AI 藝術家、「充氣奇蹟」設計者 @joooo.ann (Joann)的作品靈感啟發,又聲稱一直與她保持聯繫,對於策展表示高興。不過,來自亞美尼亞的Joann 向《Yahoo 新聞》獨家回覆,就炮轟展品「好醜樣」、「唔啱比例」,更直斥主辦方展示前並沒有徵求同意,「嗰啲核突嘅打燈令到效果更差」,「我同意個巨石陣好似一個充氣嘅墓地」。Joann 對於展出效果極之不滿,並且要求主辦方停止展覽。

對於 Joann 強烈反駁,《Yahoo 新聞》正在向主辦單位 Central Venue Management(CVM)查詢,正待回覆。

由 7 月 5 日至 8 月 11 日在中環展出的五個白色充氣裝置,設計連日備受爭議。有網民批評白色充氣裝置似墓碑;在晚上的特別燈光效果之下,被綠光照射的金字塔更令網民聯想遮蓋死者的綠帳幕,亦有不少網民將展品與原創藝術家 Joann 的設計比較,認為兩者大相徑庭。

《Yahoo 新聞》日前向 Joann 查詢,問她對於香港展出效果的意見。Joann 今日(6日)回覆,直言不喜歡現實展出效果,又大爆主辦方展出並沒有先徵求她的批准。她批評展品「好醜樣」(very ugly)、「唔啱比例」(not well proportionated),仲認同外界所指,打燈令展品更加「核突」,現實充氣巨石陣的效果「好似一個充氣嘅墓地」。Joann 對於展覽相當不滿,批評主辦方若事先問其意見,效果未必會這樣惡劣。
呢單野係咪又係羊焗腸主理
最搞笑係嗰D閪野嗰到露天晒到仆街
你夠膽踩上去唔辣到生水泡?
真心唔撚明個腦幾咁鳩屎先去會睇呢D閪野
市民又埋單
長官肯定無錯
主辦單位 Central Venue Management(CVM) https://www.cvm.com.hk/
呢單野又關唔關楊潤雄事
19陶傑:一班土著執政,好正常合理
油水已奶

怕什麼
失德+1
初學寫網頁都寫得靚過佢
外國勢力

叫經貿辦拉鳩佢喇
我諗又係建制派班友又係最近開間公司抽油水
其實香港d政府高層唔識藝術

呢方面比澳門仲要差
完全無諗過搵藝術人材入政府幫手
一味淨係識錢錢錢
侵權咁柒?
完全係老翻,冇得到原創者嘅授權?

盛事又變成柒事。
乜撚盛事之都
引嚟成班冇料冇人脈嘅廢柴爭住搭雞棚呃錢
柒到仆街呀屌
亞美尼亞人都覺得似墓碑應該好柒
咁搞笑?
俾原作者屌
港共抄橋, 事先同個鬼婆打聲招呼
就算之後有人話佢抄, 都可以吹到同原作者有傾過, 即係劉細良個玩法
如果唔係山寨得太柒, 原作者屌出聲都冇人知係抄
全部益自己友,但係自己友又得半桶水
follow the money
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞