【經緯線本周提要】學者:應以室外溫度制定室內溫度建議指標

28 回覆
2 Like 34 Dislike
https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=567132

【Now新聞台】全球暖化,天氣越來越熱,室內冷氣則越開越大。香港室內與室外的溫差,動輒都有十多度,不少人投訴公共空間,例如商場、巴士,冷氣太大,究竟公共空間的溫度,有沒有指引或規管?冷氣佔全港電力消耗量達到三成,冷氣調高一度,又可以節省多少電費?

從事系統支援工作的Keith,一個月有兩至三天會到機場上班。他居住在灣仔,步行去乘搭機場巴士約需時十分鐘。天熱越來越熱,他走了一會已經全身濕透。

坐上巴士,Keith立刻打開冷氣風口降溫。巴士車廂與室外溫度相差十多度,衣服濕透再吹冷氣,他說曾經因為這樣感冒。

Keith:「剛才等巴士等了很久,其實整件衣服都濕透,上到巴士,溫差突然相差十多度,其實是很爽,但越坐就感覺越冷。坐長途車有時候又會睡覺,我會多帶一件外套或薄衣,蓋一蓋、擋擋風也好。」

氣候暖化,去年是有紀錄以來全球最熱的一年。香港天文台在上月二十日連續九天發出酷熱天氣警告,氣溫達到攝氏33度以上。

天氣越來越熱,室內冷氣則越開越冷。運輸署並沒有就公共交通工具的車廂溫度作出指引,不過政府在2012年推出《節能約章》,建議商場、辦公室、社區設施等地方在夏季六至九月期間,將平均室內溫度

維持在攝氏24至26度之間,去年便有超過3200個場所簽署《約章》。

究竟已簽署《約章》的機構,夏季的室內溫度是否真的控制在24至26度之間?環保組織綠惜地球這天到已簽署《約章》、又是全港其中一個零售面積最大的商場,量度場內的溫度。

綠惜地球環境事務主任陳霆軒:「這條通道兩旁都有冷氣槽,目前是22度,比較偏冷,尤其是乾爽程度是舒適的話,便沒必要開太大的冷氣。」

《節能約章》是針對冷氣使用量比較高的夏季,即是六至九月,來訂立室內溫度標準建議,不過過去幾年,天文台在五月和十月份都有錄得酷熱天氣的紀錄。

有學者指隨著全球氣溫上升,天氣只會越來越熱,政府應該考慮以室外溫度,而不是月份作為制訂室內溫度建議的指標。

理工大學建築環境及能源工程學系教授梅國威:「有溫差,我們便會覺得舒服。在香港,室內溫度介乎21、22度至26、27度是我們可以承受的範圍,如果外面的溫度高,例如今天很熱,錄得35度,其實我們可以把室溫調高至26度,進來時其實是舒服,因為我們有接近十度的溫差。」

公共空間的室內溫度應該如何規管?將冷氣調高一度,又可以節省多少電費?請留意星期日晚《經緯線》。

經緯線報料熱線
即係出面26度 冷氣要較16度?
所有環保人士請立即考慮減少人口以達環保目標
例如今天很熱,錄得45度,其實我們可以把室溫調高至36度,進來時其實是舒服,因為我們有接近十度的溫差。
環保撚收撚皮啦,夠薑上支那搞環保
成日搞鳩香港窮人,慳埋都唔夠有錢佬搭一次私人飛機
慳埋都唔夠中國用電量多
此言差矣,應該要調較至36度同人體體溫相若先係最舒服
bb 仔出世前喺羊水入面都係感受住老母嘅體溫
理工大學建築環境及能源工程學系教授梅國威:「有溫差,我們便會覺得舒服。在香港,室內溫度介乎21、22度至26、27度是我們可以承受的範圍,如果外面的溫度高,例如今天很熱,錄得35度,其實我們可以把室溫調高至26度,進來時其實是舒服,因為我們有接近十度的溫差。」

出面40度.入面30度.
柒少陳,環保能!!
屌你老母, 而家只有冷氣唔夠, 唔會冷氣過凍
叫新加坡減咗先啦柒頭環保撚
全球嘅重任點排都未淪到香港
應該以大交合負責温度嗰位坐喺冷氣房嘅 磚家為準
佢有冇試過26度既冷氣到底係咩感覺
收皮啦環保撚,26度既冷氣焗到6uo...
有冇諗過室內迫滿人既時侯,根本就唔夠冷氣,熱到呼吸唔到咁
佢連邏輯都冇 咁都俾佢做到教授
正常邏輯係 室外溫度越高 室內溫度就要越低
夏天室外35度
室內冷氣應該較20度
體感只係25度左右
如果室內冷氣較26度
體感就30度+
例如今天很熱,錄得55度,其實我們可以把室溫調高至46度,進來時其實是舒服,因為我們有接近十度的溫差。
話大太果啲係女人。佢都唔駛郁…
依家啲巴士冷氣弱到癲
老老豆豆好少聽男人話冷氣凍 通常係女人少少事就話大風要人就佢調位
你諗吓啲女細個讀中學嗰陣,分分鐘呢排咁嘅天氣都日日着冷衫返學

真係有理由相信呢班環保組織話人哋冷氣凍嗰啲人全部都係女人嚟
其實之前聽過有人提倡大家唔好着得太 formal返工,因為formal dressing 即係有件西裝褸,咁個人就會覺得更熱開更勁冷氣

我覺得呢個諗法應該要去盡啲。佢哋要提倡冷氣再熱啲,應該直頭提倡埋所有人都要背心短褲人字拖咁返工,着得有咁少布得咁少布,最好直頭沙灘裝咁,男嘅淨着褲,女嘅 bikini。應該由政府帶頭做起,高官唔撚再着老西。

而且大家都着得少,應該係街度多嘢睇咗,刺激性慾又可以增加出生率
就算唔係全部女人
佢地個research approach 都有出事
個温度計一野對去出風口
氣溫 25 度
但係唔計玻璃出面個太陽直接嘅紅外線熱力
又唔講wind chill....
環保撚食屎啦!
呢位就講得無錯啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞