慈幼學校轉為男女校 陳同學:「唔開心,唔想有女仔,我慣咗得男仔」

204 回覆
376 Like 33 Dislike

陳太指,曾勸大仔轉讀細仔有興趣入讀的男女校小學,但因其稱「死都唔去」才打消此念頭。

位於筲箕灣的小學慈幼學校昨宣布,獲教育局批准在2025/26學年由男校轉為男女校。有不少學生表示更愛讀男校,更有學生直接表示「唔開心,唔想有女仔,我慣咗得男仔。」

家長則學校決定持正面態度,認為現時香港出生率低,改為男女校能幫助收生,亦有信心兒子可適應有女生的讀書環境,男女校的學習環境,或可讓兒子學習與異性相處,「第日出嚟社會都會有,冇可能永遠都對住男仔」。

家長引述兒子稱更愛讀男校 「話女仔太容易喊,唔啱玩」

家長周太的兒子現時讀小五,在慈幼轉男女校之時兒子就會升中,相信新安排不會影響兒子在慈幼的學習。她認為,轉男女校需要時間準備,「一路咁多年都係男校,突然轉男女校,洗手間、課程各項都要轉」

她表示,兒子愛讀男校,更希望升讀同是男校的直屬中學慈幼英文學校,「佢唔鍾意同女仔一齊讀書,佢話女仔太容易喊,唔啱玩」,又指兒子性格文靜,向其訴說「同女仔玩唔可以太大聲講嘢,要溫柔,唔可以太惡。」

學生:唔想有女仔,我慣咗得男仔

至於陳太的大仔正讀小三,之前在九龍區曾就讀男女校小學,他對慈幼學校轉男女校的決定表示「唔開心,唔想有女仔,我慣咗得男仔」,陳太指,兒子讀慈幼之後好開心,亦喜歡男校,「佢覺得周圍全部男仔會好玩啲」,昨晚收到消息後回家都對其表示,「覺得男校好啲。」

不過,她表示,「一直希望佢入男女校,男仔女仔溝埋一齊好玩啲」,但因家中老一輩喜歡慈幼校名,搬屋轉校時才為兒子報讀男校,她認為未來慈幼變為男女校可更互補。
小學唔想同女仔玩都好正常
證明未入青春期
咁細過就認定到自已嘅性取向都係件好支嚟嘅
小學生可以好早熟

Gay佬養成大法,細個已經唔鍾意女人
細個唔想同女仔玩
大個就俾女仔玩
有女女包圍
講姐,可能內心好happy
咁細個就認清女人煩過西都係件好事
得男學長
有同感成日都會驚啲仔比女同學撩左去玩
隱性gay
其實如果你係肥仔有得睇無得食
真係讀男校好過
細個唔想同女仔玩,咁大個咪畀女仔玩囉
男校有種特色
pe堂唔洗去更衣室換衫
直接係課室除都得
呢句出自男校出身嘅黃子華特別有說服力😂😂
會後悔
同佢一齊左三年
扑野方面真係咩花式都玩過哂
呢排覺得自己開始無咩想搞佢既衝動

但就係尋晚 佢突然話想著住校服比我搞

我: 去邊度買校服呀?
佢: 著番我中學個套囉

佢係衣櫃拎左套校服出黎著左上身
我即刻好似撻著左咁撲低左佢

我:一齊三年而家先知你讀慈幼
佢: 嘻嘻 傻豬

就係咁
我地就渡過左激情既夜晚
詳細唔多講
但我覺得我地既關係已經修補左

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞