想問整電腦, 最好有上門維修, 邊間好~

34 回覆
1 Like 12 Dislike
上網GOOGLE搵見到IT88,同埋致新科技
然後再search下咩料, 見好多人都話黑店黎
想問問大家有無介紹~

部機琴日突然打機畫面定格HANG左, 之後開機一開youtube睇片, 開game就係咁畫面停左hang機,隔一段時間藍畫面重開
然後換過RAM一樣

之後發現唔插顯卡, 用內顯就無事,一插左張顯卡,就會出以上問題
但張顯卡跑furmask又正常無事run到
你張顥示咭用咗幾耐?
AMD 定 NV ?
你用第幾代用U ?
AMD 定 INTEL ?
你用緊WIN 10 定 11 ?
@硬件傳心師
似老母版有問題
插左出事 driver 火牛
用DDU del driver再裝新driver試下?
搬去俾a shop 個啲整算啦
依啲case 上門試得啲咩 搞搞下收機走又煩
CPU:13代i9-13900k
主機板:技嘉Z790 UD AX
顯卡:ZOTAC AMP EXTREME AIRO RTX 4090 OC 24GB
RAM: Corsair Dominator Titanium 64GB(2x32GB)DDR5 DRAM 6000MHz
SSD: SAMSUNG 980 PRO 2TB
火牛:ASUS ROG STRIX 1000W GOLD POWER
水冷:Antec SYMPHONY 360 ARGB
機箱:Antec DF800 FLUX

Windows 11
但唔插張卡,就咁用老母版內顯就正常用到,唔會一開YouTube 睇片就死機
Driver試過更新曬
試過del左顯卡driver再重裝一樣
邊間整機好介紹,驚搵著啲黑店
又139K

重裝driver都出事 搵第二張卡試下先知 板 定卡
降頻 降電壓 唔好行default profile
Intel 死症 12 13 都係一樣
但之前一路都無事,突然先咁🫠
12 同 13 係咁樣
係INTEL SETTING 問題
以為粒粒U 都係最好果粒
你INTEL BASELINE PROFILE 有問題
你去 技嘉SUPPORT PAGE 有無方法解決問題
我比個你NEWS 你睇

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=296&t=6951981

佢地唔會慢慢同你解釋咩原因
有既都唔該介紹下黎
只會叫你換過D野 而且有張4090我就唔敢比出面亂搞
會唔會因為粒cpu縮咗試下down個cinebench run下stress test睇下會唔會出error彈software之類?
https://www.maxon.net/en/downloads/cinebench-2024-downloads
a shop
上門全部都係呃人
唯有直接拎去整🙈搞左好耐都整唔掂
張顯卡有冇用啲支撐頂住?重過頭長遠會令到motherboard條pcie插口接觸不良

利申:試過
無呀~
Am…咁你考慮吓買支gpu support撐住佢睇吓會唔會好啲,如果唔係就要換motherboard

我之前張1070Ti就係無用支撐,一兩年之後就好似你咁,砌過部新機之後就乜事都無,而家張卡仲係我細妹部機度用緊
4090 應該間間都有送支架 自己搵下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞