我發現而家越發達嘅地方就越少人願意生細路

51 回覆
53 Like 12 Dislike
以前愈窮愈要生,多一個勞動力,屋企先有階級上升既機會(人多可以霸佔多啲資源,兄弟姊妹有個出色又可以提攜其他人)。
仲有生完窮養都可以養得大,養唔大就送畀人,什至死咗就再生下一個。

發達社會既階級流動性低咗好多,富人穩穩佔有社會資源,中產一有不慎(大病/意外/收入跟唔上通脹)就會滑落底層。上升機會比舊時少,生活壓力大咗好多。

另外生仔再唔係好似以前咁養唔大送畀人,佢唔聽話就打到佢聽話。會多啲人諗到畀唔畀到一個好既生活環境佢,畀唔畀到足夠既時間同資源。考慮多咗、要儲多啲資源,又推遲咗生育年齡同推低咁生育率。

最重要係宜家個人主義當道,生仔唔再係一個現代人必須做既決擇。廿年前唔結婚唔生仔既人會被標籤為「剩女/剩男」,好似係佢地有缺陷先會無人要、生唔到仔。宜家大家對呢啲群體都好平常心,會明白呢啲係個人選擇,而唔係有任何不足。呢度又畀多咗空間畀現代人去揀自己想要既生活。
香港變番漁港生育率就會高好多
因為發達國家既人會擺脫到畜牲模式
姐係到時到候就發情求偶生仔
落後國家尤其宗教合一既地方擺脫唔到咪繼續生仔
文明既地方既人好多野想做又會思考人生意義
就算係支那,都有分文唔文明
有D地方環境再惡劣都會為左生仔不惜捉條女返黎鎖起佢做生仔機器
有D地方例如一二線城市哪怕佢可能滿腦子都係粉紅思想
窮既起碼都識得躺平唔結婚唔生仔
支那出生率最球最低
主要係中產唔生,生完生活水平大幅下降,人生來緊幾廿年咁就比左佢

窮人同超級有錢人一定會係咁生
連登Karen係個好例子
喺度試圖荼毒埋其他女性
越發達啲狗公就有錢縱女,就會越女權,搞到男女對立,維持關係越難,咁咪冇得生囉
中國有個女權組織,個女權大佬自己都走去結婚生仔靠男人
男人應該杜絕娶女權閪,俾呢啲腦殘基因消失
舔狗每縱多一條女
就會多一條女拉低脾氣同埋拉高對之後嘅要求
動物的天性從來都係揾個安全嘅地方先產卵,只不過人類再叻啲發明咗 condom 同叫雞
做愛同生育都無關係,更同娛樂無關係,
會唔會娛樂太多,而唔食飯,性咪一樣
係現代社會根本無work-life balance,番工已經係生存既目的,生個出黎又要湊重煩,培育又要一筆
係發達地區,都係低下階層生育率高過高收入群組
窮人生仔正仆街 同啲窮男結婚咪生個仔出嚟窮養,大個就上連登屌柒老豆老母無錢學人生仔
落後國家瘋狂生仔
幾歲就開始出黎搵食幫補家計
發達國家起碼養到高中先會做part time
不嬲都係
窮地方每生一個都係個人力資源 拎黎搵錢
但發達地方要顧及兒童身理心理健康 多限制又洗多好多
自己受苦仲唔夠,仲要生多代出黎受苦
人多無用,死果下都係成批成批咁死
係廿幾歲先返第一份工
唔係ge
英/美/澳 出生率唔錯
好似係
生多果d國家同舊時果代人一樣,佢地應該好似沙甸魚咁博命生,因為每生一個就多個致富概率或者用最平方法養出最大勞動力以量取勝改變生活水準。

富貴地方或者有錢人就係貴精不貴多,生活水準本來都係平均線或以上,甚至唔需要透過生仔黎搏。如果生,每一個品質都應該養育至少係同自己同一水平或以上先會搏。成本限制下就唔會生好多個。

你要逆轉呢個生育趨勢係冇可能。芬蘭咁快樂國家都係咁低,去到呢個位,應該要靠信仰、價值觀或者科技進化而唔係經濟效益。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞