【英國大選 - 蘇格蘭】蘇格蘭民族黨仆直 議席暴跌敗於工黨

44 回覆
10 Like 2 Dislike

記得有班偽獨派舊年聲大大話「多數」蘇格蘭人想獨立
今時今日英國分裂邊可能有好處
工黨大勝
咁民調到依家蘇獨嘅支持率都跌唔穿45%(比例上)
家陣批獨派有啲唔投
有啲走番去撐工黨即
雖然工黨雖然壓倒性贏到執政地位但唔算大勝啦,Tory柒成咁但工黨得票率先係多上屆1.6%而總得票仲要少過上屆幾十萬票,某程度上證明工黨嘅去極左改行中間路綫大改革無力吸引新嘅支持。

唔係Tory呢幾年太柒同SNP收皮,工黨單靠自身吸引力根本就難以重新執政,嚟緊幾年唔生性繼續好似喺local咁玩燒錢下屆隨時輸到訓街嗰個係佢哋。
其實冇關係
想又唔代表做到
個結果咪反映左,事實係民生係重要過獨立
獨立左但更加癡埋尾國佬度
啱呀。
贏就係贏架啦
班賤鍾蛔蟔話投third party教訓工黨又點
咪又係訓著贏
獨還獨,SNP咁撚臭邊簡得落
所以咪有批左獨去左工黨到
個解讀應該係工黨左傾個班無出黎投票,但又食左一堆中間票,結果一入一出無乜分別。但保守黨兩面受敵一邊原有支持者離棄佢地,另一面就比極右reform𠝹票,結果輸到冚巴散
垃圾黨
9席入面有5席都係差2-3%就輸比labour/tories
但係得票比例少上次1/3
SNP顛覆國家政權 應該要用國安法拉去坐監
走返去工黨就唔會俾你獨
蘇格蘭工黨係統派政黨嚟
蘇獨同投snp無直接關係
投咗俾統派政黨就講乜都冇用
正如2019年香港選舉唔係landslide victory,外界都唔會解讀做變相公投
2019年區選基本上區區都係隻抽隻
冇乜強力第三方
係黃藍對決

依鋪2024英國大選係要tories out
今鋪係部分左獨出黎投工黨去表示要tories out咁解
今次snp都唔敢講de facto referendum啦
黨勢咁差重邊有能力好似Sturgeon掌權嗰陣咁
保守黨全名叫保守與統一黨
依照你個垃圾logic,全國人民反對統一支持分裂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞