屋宇裝備工程學畢業生:愈讀愈有興趣,以做工程師為目標

55 回覆
3 Like 54 Dislike
想害死人咩做工程
好靚女

只有屋宇裝備工程師才可擁有
做工程其實無問題
重點係唔好做BS
Project sum同土木結構building比係細勁多人工自然低
單project有咩問題有咩改動都係搵BS落刀
同一個問題叫土木結構building改同叫BS改個成本係好大差距

人工低都算野又做得多真係搵鬼做

所以點都係BS食屎
工程比狗做
讀書實冇問題
有問題係返工炸麻
若要生活好 要做工程佬
不過女做bs條team line係著數啲
啲老細唔洗請男人啦,淨請女人咪算
人工後期都ok

2023 PolyU Fresh grad:

Building Services Engineering $24,009

Source
【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出
https://lih.kg/3730814

做咗幾年野:

屋宇裝備工程師 : 負責設計及監督屋宇裝備的安裝。
2019收入中位數:44100
2019收入平均數:47100
專業資格:持有大學屋宇裝備工程學位及最少有3年實地工作經驗及/或同等專業資格,如於1975年12月5日後獲選為香港工程師學會的正式會員。

做咗十幾年野:

工程計劃經理 : 策劃、籌辦及管理建築計劃;與建築師、工程師、工料測量師、其他專業人士及承建商協議調配有關建造工程的工作,並就財務事宜進行洽商。
2019收入中位數:74700
2019收入平均數:77600
專業資格:持有大學與建造及建築有關的學位及最少有5年實地工作經驗及/或同等專業資格。

Source:
2019 年經理級與專業僱員 薪金及僱員福利統計報告
(高層管理人員除外)
https://www.censtatd.gov.hk/en/data/stat_report/product/B1050010/att/B10500102019AN19B0100.pdf
我吊你個女越吊越有趣
人工都係唔夠civil building黎

BS永遠都要就人地arch, civil, structural, building
下下食人地死貓
永遠二奶命

要做工程大把學科
人地大電 電機啲工又唔到你做
但係你啲工就大把唔同工程學科grad同你爭
其他入唔返自己嗰行既lower tier candidate
又會賤價入BS
揀BS真係無咩優勢
Mech EE 咪又係命運之子先入到 兩電一鐵
其他全部轉行入BSE 已經最好出路(人工計)
BS 本科 grad 優勢好大
仲難聽過粗口
好似幾有前景,想入行
女人入到去同老總做啫
柏巴講多少少
貢靚女
請尊重
下 BS 最鳩hea
愈讀愈有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞