支那人"為何不能用假學歷? (小紅書)

224 回覆
132 Like 14 Dislike
因為佢哋認為入大學啲成績都係俾錢教授買
點解自己直接俾錢買唔得
到佢哋有嘢想要 就講另一套
唔讀書連nvda都唔識啦
所以 河馬第一句就話翁靜晶律師牌是淘寶買的

佢哋日常慣咗
比封利是HR
又係清華大學畢業
比同事發現
又係比封利是佢
就算中nvda 都要有錢買/識幾時買/幾時賣/買幾多/賣幾多
當然你可以當中六合彩 但呢一下夠唔夠你過世 唔夠既話中唔中到第2隻/會唔會係第2隻輸番哂
假的比真的更好
想知你讀咩書可以做到你上面講既野
對認真讀書嘅人好不公
同大陸人講 咩過得人 過得自己 咩掉返轉人哋咁對你得唔得 絕對係嘥氣

文明社會 佢哋唔啱㗎啦 總之要佢啱晒 佢着晒

一日到黑就發夢 一嘢翻身 突然有猛人打救 咩唔起眼嘅廢柴原來係老總啲突然逆轉爛橋 youtube 大把 正正反映咗大陸係絕望嘅社會 弱肉強食嘅黑森林
呢鑊好簡單 啲用假學歷大陸人 都係等劇情超展開 期待高人出嚟打救 打臉港大 鬥獸棋 鬥大隻 恰鳩我吖嗱 𠵱家恰返你港大轉頭添呀
老貓認唔認同讀書比番工更冇用?
佢地真係on9
咁都問得出
想知你唔讀書點做到上面講嘅嘢
完全無邏輯可言
我都係買返黎,但無用黎讀phd或者申請政府工
是但入間普通公司做無人check
咁讀大學做乜
用假大學學歷咪得
早幾年返大陸同親友食飯
有個親友話用¥5000 買左個清華本科學位
買學位/ 假學歷 果面相信普遍
識個大陸人 話真嘅cert都有得買 有錢有關係就得 當然唔係北大清華級數 省某啲重點大學係有 係貴 去間U 查有埋record 咁話
connection同funding
dept office啲admin濕鳩但faulty好多船可以拎
加埋r到connection撈到風生水起
純粹普通香港大學生不屑呢套做法
到出嚟先發現原來全世界先係玩緊呢套
做人咁清高咗咩
同早幾日有個po問點解唔可以用外掛一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞