港人不婚趨勢持續 港鐵推單身全職員工1+1八達通卡免費乘車優惠

17 回覆
16 Like 2 Dislike
港鐵今日(4日)宣布,今年按評分表現加薪,今年非經理級員工的基本薪酬加幅為2.05%至6.15%。港鐵同時表示,為確保薪酬福利持續具競爭力,在今年引入單身全職員工增設1+1八達通卡免費乘車優惠,讓合資格單身全職員工可選擇提名一位親友享用免費乘車福利,作為現有員工家屬免費乘車以外新增的安排。港鐵指,新安排既回應同事訴求,亦切合公司作為家庭友善僱主的定位。
直接加人工味得
咪加左6%
拎高評分個班先有大部分得4.1%
即係你唔值囉
有無幫腦細奶袋底?有=A=6%
怕唔怕有人賣福利呀
大佬 當另類福利姐 你唔係用到太誇張
去到咁盡 都唔會搞你啦
生完出黎俾黨鐵d人跪頸點算
On9 到人地結婚就要拎走返
唔係,結左婚員工就有自己的家屬啦,而家屬一路都有免費乘車福利

其實好多MNC係福利上都有類似的安排
因為唔係每個國家/地區都會認某啲親密關係
e.g. 同居/ same sex couple
咁係
連登仔真係難服侍
呢d預左有人賣
但亦都唔會咁唔推出
加人工要攞錢出黎
免費車接近0成本
MTR都好多基嫁
意思係呢D 單身,而家可以比佢加一個人,例如表姐
咁同條友自己結婚,個表姐應該就要交返出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞