內地優才在港變人人喊打的工賊?HR揭被排擠原因:他們主動減薪OT

198 回覆
114 Like 53 Dislike
其實8粒鐘嘅野做12粒鐘
Output 一樣根本係電費都蝕埋
但係亞洲啲腦細就係中意睇人做奴隸
奴隸果然係奴隸,俾主人刻薄仲要為主人吶喊助威
作故仔,淨係講到磚材識飛又唔講邊行
成編文都無提教佢哋適應公司文化同語言溝通問題,淨係喺公司叮蕃薯已經要𨳒啦
雖然香港都有呢種仆街,但大陸真係多好多
尤其係班專才,為左上位,咩事都做得出
寫文果個大陸西黎?
通過申請的優才
頂爛市唔夠大陸嚟,貼錢打工都肯
係呀 換曬內地人 睇吓仲有冇本地人幫襯你
個個出糧都留返內地洗
根本係一個loop
屌你好台灣記者feel d 內容重複完又重複
似大陸人寫就真
又係讚好中國地區級班畜生?
其實d老闆會唔會咁蠢(唔排除有但唔會個個咁蠢
OT極都仲係做緊日頭既野,咪就係低效率
仲要開住office燈/電腦/冷氣全部都電
正常唔會比你班柒頭日日用咁多電成篇文野諗法好低階同天真
唔係你收得人工少/會無償OT叫叻
Sales既話唔到數拎唔到大單番黎已經把撚
做internal野你office hr內完成唔到拖慢哂其他人process都係把撚
對客出貨/落site做野你office hr內完成唔到,現場交唔到仲唔比客屌撚到屎忽開花?
呢d唔係你人工平/狂ot就兜得番,係睇埋你處事能力
香港人正常要比較邊個用少d時間完成之餘仲要無錯失/做到令人滿意
唔係你求其響條街搵個無業阿叔佢肯做通頂肯月收5k
你可以比撚哂緊要野佢做先
0/10 NARRATIVE

收收皮重作啦
大陸專菜識唔識咩撚野叫efficiency
舊香港老細可能都有d人情味,
依家多左咁多大陸老細、公司,所以直接搬上面嗰套落黎有咩出奇
大陸人在港無需晚晚晚陪家人, 港人屋企就在本地
too long didn't read
有冇假證書假學歷?
又作文
卷 唔係膊 係滑牙 交行貨喎我理解
Efficiency 真係兩睇 有時做得快就俾多啲你做
大陸人出名夠鐘即走
人工奀 係咁
做爛市
在香港,無償加班是觸犯法律的,公司不會有同意員工加班的現象。
平行時空?唔似香港人寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞