E人之境 ( 一人之境)

11 回覆
1 Like 16 Dislike
疫情困L 咗係屋企好耐對E人嚟講真係好辛苦
真係唔想再咁自閉
突然間想用Extrovert 角度再寫過《一人之境》
講述外向嘅E人熱切希望可以良朋共聚
最近咁興MBTI
呢首歌填詞主要以ENFP、ESFP、ENFJ 三種角度去寫
大意係想表達性格係多元,人類係社交動物
而最後無論內向外向大家都係兩雙並存,不可或缺,
一齊㩗手走過唔同嘅路

呢個版本建議曲風比較明快、輕鬆的
配合返extrovert 外向性格。

原曲:一人之境
作詞、作曲、主唱:林家謙

《E人之境》

ENFP
派對去娛樂 友伴必須八個十個
節奏裡搖蕩 那樣先不會覺寂寞
再見也不甘散band 看著Google map 再覓下場
想再玩三五七敞 玩夠本先至開朗

泥路上亂跑亂追縱腳印 想再遇見到別人
難明白點解 一支公咁kam 別把聲音軟禁
(ENFP 特質: 活力四射 追求新奇 活躍探索)

ESFP
多個人陪我先感到盡興 一個人其實沒多高興
良夜美景 繁華鬧市小徑
我們齊聚攘往熙來之境
旺角叫打小菜盡慶 共你仰望美好獅子山嶺
飲返罐生力啤 使乜怕講錯野 沒人聽~
成班friend 去飲勝

霓虹幻燈相映街中百態 光暗亦兩雙並存
其實外向人約出街慣哂 內向的不怕尷尬
(ESFP 特質: 五官敏銳 細膩感受 享受當下 善於社交 )

ENFJ
一個人原來都可以盡興 多個人其實亦可傾聽
明日更好 與你共雙打拼
繼而攜着你手 闖E人之境
和你去玩都也盡興 共你領略世間變幻事情
打開你的電話 心想著跟你做蒲精
成班友去任性
(ENFJ特質: 鼓舞人心、領導力強、前瞻思維、關注他人)
我DLLM 有咩特質
星座係咪關愛座
猗窩座
如果唔鍾意MBTI 請無視所有提過嘅性格特質
簡單來講係外向版一人之境
有啲位唔係咁啱音,例如
//良夜美景 繁華鬧市小徑 →
應該係0243 002314
例如:良夜美景 霓虹夜燈呼應
//飲返罐生力啤
應該係314143
例如:開多幾支靚酒/通宵暢飲到底
邊間教會
共你領略世間變幻事情 打開你的電話
→又係314143
例如可以改做:翻開你的手機/裝返個交友app
Concept 唔錯,有興趣繼續可以去睇睇華志華老師嘅《○二四三(粵語歌詞創作工具)魔法書》
派對去娛樂 友伴必須八個十個 節奏裡搖蕩 那樣先不會覺寂寞 再見也不甘散band 看著Google map 再覓下場 想再玩三五七 玩夠本先至開朗 泥路上亂跑亂追縱腳印 想再遇見到別人 難明白點解 一支公咁kam 別把聲音軟禁

不如你試下錄音唱一唱紅字呢幾part先上嚟開post?
有係Melody 上面改動去就返新歌詞
抱歉得歌詞冇show 個melody 出嚟
紅字兩句有塞多咗字所以要偷位同埋melody 多咗啲新嘅音

原:
5 6 7 3 2 2
快樂中感寂寞
改:
5 6 7 3 4 4 2 2
那樣先不會覺寂寞

原:
5 4 4 0 6
散去了回望
改:
5 4 4 5 2 0 6
再見也不甘散band

5 6 7 3 2 3 2 6 0
看著goo-gle map 再覓下場

3 4 3 3 5 7 4
想再玩三五七趟 敞打錯應該係趟(tong3 ) 唔係敞(tong2)

0 6 2 3 2
難明白點解
3 7 3 4 4
一支公咁kam
6 5 3 7 4 4
別把聲音軟禁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞