點解polyu 刷排名仲勁過當年city,但係就冇人笑?

23 回覆
3 Like 5 Dislike

正式宣布香港理工>麻省理工
Poly 今年收生好似跌左 7%
WTF
排名從來都唔係靠學生成績,多啲學生仲可以收多啲學費
大家都知咩事
一開始係科大去刷先
shitty見work又走去學
依家就到poly
見慣不怪啦
刷得高過mit是咪over咗
所以你咪見到shitty呢幾年刷得無咁狠囉
我印象中city都未試過夠膽咁樣刷法。poly真係人有多大膽,地有多大產
city知道刷得太狼反而有反效果
poly班大陸高層仲洽下洽下咁
同埋佢都佈署好晒,依家收網等收啲叻既學生

根本就唔使點特別刷
PolyU呢幾年搞research係幾出色 PhD Program收生開始睇undergrad大學排名同paper 計分 而且PhD scholarship同 conference/research funding 待遇算係唔錯 佢排名高係真係比到資源 professor 同 research student 做野

利申: PolyU PhD grad
所以點解ust poly刷就冇問題

反而shitty刷就被人笑?
因為ust有gbus poly有5寶
City刷個時未有獸醫得科law
開左獸醫有實業反而低調返
Is it better than MIT?
香港會上榜果6大之中 最懶刷就係中大
好事黎
間u咁撚佛系 變相喺啲就業支援方面都係懶啲弱啲
其實都係香港人對8大既固定排名太根深蒂固。

香港人對本身對CityU印象麻麻,佢地心目中不及BU,8大排第6。收生分數都係最低果3間。但CU UST 同 PolyU本身聲譽好,係香港人心目中都係排第二第三第四。所以Shitty刷排名刷到高過CUHK咪俾人笑。反而Poly CU UST刷得排名高就冇人笑。

答案就係呢度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞