汆水肉 港人指深圳生肉比香港平三分一 不擔心被海關欄截

114 回覆
22 Like 9 Dislike
港人北上深圳已成日常,除了一般日常用品,買餸回港已成日常,但本港法例禁止帶生肉和生蛋類食物入境。《香港01》記者今日(3日)就經香園圍口岸北上深圳,在3間店舖直擊港人買生肉情況,當中全部皆表示汆水即可過關,有顧客亦表示「我哋平時試過啲雞都係成隻咁,淥一淥個面就(輕鬆過關)。」他們解釋,深圳生肉價格較香港便宜至少三分一,而且比較「甜」。
另有店舖員工指汆水做法可過關,「過關唔可以帶生食,咁你表面燙一燙,就等如係熟咗。」

港人買肉汆水:海關當佢係熟物嘞 咪畀你過關囉
記者去到蓮塘口岸商業城一間肉檔,向店員查詢生肉是否汆水就可帶過關,店員隨即回覆「汆咗水就可以」,亦表示沒有指明要汆到幾成熟。有買肉的香港巿民表示,平時汆水後就可以帶回香港,問及是否需告知員工要如何汆,她則表示「佢識幫你搞㗎啦!」

港人北上深圳已成日常,除了買一般日常用品,買餸回港已成不少人習慣。(《香港01》記者攝)

一名男士隨即加入話題,「我哋平時試過啲雞都係成隻咁,淥一淥個面就(輕鬆過關)。」他表示未試過被海關欄截,「其實(海關)都唔會太咩嘅⋯⋯我覺得,我住呢邊咁多年,都未試過。」他指各商戶做法如是,「大閘蟹咁過唔到咪幫你蒸一蒸先拎,都係一樣。」

記者去到蓮塘口岸商業城一間肉檔,向店員查詢生肉是否汆水就可帶過關,店員隨即回覆「汆咗水就可以」。(《香港01》記者攝)

在同一店舖購28元人民幣生肉的女子表示,時都是汆水就可以,當場店員也表示「生肉唔可以過關啊嘛」。問及是否「係咁已汆水就得」,她表示認同。記者觀察該女士購買的肉,仍稍見有血水,並手指現場生肉指「如果咁樣唔畀過關,汆過水、熟咗啦,當佢係熟物嘞,咪畀你過關囉。」
她又表示在此買肉較香港便宜,店員附和「38蚊斤,邊度都買唔到㗎!」

記者發現女顧客購買的肉仍見有血水,並手指現場生肉指,「汆過水、熟咗啦,當佢係熟物嘞,咪畀你過關囉。」(《香港01》記者攝)

店舖員工:你表面燙一燙就等如係熟咗
及後記者再往燕南站的商場Walmart視察,店舖同樣可以免費汆水,店員亦指「好多香港人過嚟買,汆咗水之後帶過去就得啦!表面熟,佢唔係話全部熟」,而此做法「過關就無事嘅。過關唔可以帶生食,咁你表面燙一燙,就等如係熟咗。」
店員又指,因品種多及較便宜,加上超市的衛生也較好,故有不少港人會過來買。同場就有兩位港人女士一同光顧購入排骨,又教記者指何類肉適合煲湯或打邊撈、哪個更香有肉味。

北上買肉平三分一 港人稱商場買更有信心
紅衣女士向記者表示,平時不會隨便北上買肉,見是在商場內售賣,相信更衛生。她們指,平時不算太常北上,今日剛好北上做美療按摩,就順道逛商場,見有「靚」就買。問到較香港便宜多少,她們表示「(平)最少三分一。」且香港只有水牛無黃牛,而黃牛較好食。
兩人分別買80多元人民幣及38多元人民幣肉,更指此等價格在香港買不到,紅衣女士表示,38元在此買到「兩舊肉」,「38蚊香港一舊都買唔到。」肉質及味道也較好,惟重申商場買會更有信心。
對於不少港人北上,非頻繁北上得她們表示「其實我哋都好有良心」,只是因為按摩後再順道行商場,並提及曾有人就北上議題責罵本港商戶 ,「人哋(香港商戶)個啲就慘啦!你買你嘅事啊,唔好咁講啊。」

紅衣女士向記者表示,平時不會隨便買肉,見是在商場內售賣,相信更衛生。(《香港01》記者攝)

不擔心被海關欄截:我哋慣㗎啦!
由於香港肉類大部分都是在內地運到香港,藍衣就表示在香港不會買這些肉,「通常我食冰鮮嘅,西班牙、美國。但如果我買煲湯一定買呢啲,因為冰鮮無呢個煲湯,無咁甜。」
問及過關有否被人欄截,她們就表示店員會幫忙淥,「佢咁就淥一淥㗎咋,就睇唔到佢熟與唔熟,表面就睇見佢係熟咗,咁樣就畀你過關。」海關也不會特意取出,「一過機就睇哂」,更表示不會擔心,「我哋慣㗎啦!」、「佢哋(店員)教我哋㗎咋,呢個師傅(話)同你淥一淥就過到關。」她們曾有朋友將一大條鯇魚買回香港,「黑蚊蚊咁帶返去佢又得㗎喎。」但明言自己「緊係唔好博啦,會畀人黑名單㗎!」
藍衣女士更指,「查實照到嘅,佢抽嚟檢查,抽到你你真係唔掂嘅,叉你就叉你㗎啦!」若因而惹上官非就「唔抵」,故「自己衡量啦!」

藍衣女士更指,「查實照到嘅,佢抽嚟檢查,抽到你你真係唔掂嘅,叉你就叉你㗎啦!」若因而惹上官非就「唔抵」,故「自己衡量啦!」(《香港01》記者攝)

加上只是簡單汆水,故肉不會變得太老,回到家會立即放雪櫃急凍。對於回港路上肉類會有有菌,她們表示「查實佢淥咗應該都冇問題嘅。」
記者之後亦實測買肉,店員汆水幾秒後就取出,眼見肉仍見紅,惟店員表示「無所謂,佢睇落去好似熟了。」20分鐘後,記者買的肉稍見血水。

店員汆水幾秒後就取出,眼見肉仍見紅。(《香港01》記者攝)

店員汆水幾秒後就取出,並附上一袋冰。(《香港01》記者攝)

記者實測買肉,店員汆水幾秒後就取出,眼見肉亦見紅,惟店員表示「無所謂,佢睇落去好似熟了。」20分鐘後,記者買的肉稍見血水。 (《香港01》記者攝)

三間店舖同指只需汆表面
記者再到第三間超巿,同樣有汆水服務,店員向記者表示,「唔使汆到好熟,汆表面(就可)。」

記者再到第三間超巿,同樣有汆水服務。(《香港01》記者攝)
拉得勁少
拆左個關口啦 阻閪住晒
連登仔屌人唔留港消費
跟住有人駁新鮮肉都係大陸入口
再有人駁食環會監管

明明好多連登仔唔信政府
呢個時候又信食環?
你第一句已經調轉
來源都一樣架啦
監咩管姐其實
對於回港路上肉類會有有菌,她們表示「查實佢淥咗應該都冇問題嘅。」

乜原來係上水屠房劏完之後運出市區再係街邊肉檔曝屍半日就唔會有菌
相信政府,唔怕
佢話熟既話不如過關個陣叫佢地咬啖
香港又咪係五豐行黃牛,邊有水牛你食,cls
幾十年黎不嬲大把人都係咁做,01記者好似發現新大陸咁
拖咗水
拎番去煮仲會唔會好食?
呢條片係咪暗示緊中國肉類有風險有問題所以唔入得香港

而家係大灣區一體化,重抱住大香港主義自視過高係好危險
個汆字點讀
入水
而家香港街市啲豬肉已經平咗好多
仲要買10蚊都肯切比你
Gordon Ramsay : It’s fucking raw
算吧啦
其實大家都識做
你估港共唔想呀?
係中共唔想
全拆點做白手套
(雖然鬼佬已經唔信你)
但中共覺得仲呃都鬼佬
對於回港路上肉類會有有菌

香港肉檯掛足半日就無菌咩
收皮啦 香港d豬肉檔 買60 佢夠膽死鳩切勁多 之後磅完理直氣壯同我講收87
買60蚊豬肉咁多,煲青紅蘿白湯?
煮嗰下應該問題唔大,但係要醃既應該入唔到味,煮出黎冇乜底味純粹靠用汁出邊包住
氽水肉都係灰色地帶,海關都係目測你舊肉。
砌生豬肉你全熟都砌你架啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞