其實咩九派一幫,五大名門,各類武俠設定係咪都係金庸寫出黎?

7 回覆
3 Like 0 Dislike
睇武俠韓漫同小說d設定都係華山,紫霞神功咁,係咪冇金庸就冇而家呢堆武俠漫同小說
我淨係知,華山論劍只係幾個老餅同一件躝癱打幾圈,就決定咗邊一個係武林至尊
郭靖個次得幾丁友同冇觀眾打完就當天下第一
金庸同期大把類似野
依家d世界性組織eg世衛 世貿 開會你覺得有冇唔同既地方
華山崑崙青城峨眉武當嗰啲你up得出嘅門派應該係舊派武俠嗰陣時就有,平江不肖生嘅《江湖奇俠傳》(192x),還珠樓主嘅《蜀山劍俠傳》(193x)之類都會見到,嗰陣時已經打咗個基底。

有啲茄哩啡門派譬如五鼠門之類可以再追溯到清末嘅《三俠五義》。

新派武俠金庸梁羽生之類都係舊派武俠度承傳出黎,到黃易或者風雲嗰類偏向玄幻其實主要係承自還珠樓主個修仙system。

至於每個作家點arrange有幾大門派幾大名門,就純粹睇每個作家自己個劇情安排,幾乎本本書都唔一樣。
????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞