今日先知 原來Optometry要讀成5年

9 回覆
1 Like 5 Dislike
屋企人今年DSE
今日見到理工個畢業生薪酬表
原來要讀成5年 Optometry仲幾好pay咁

究竟依科前景好唔好?
畢業入唔到HA做 條路會點?
香港要咁多視光師咩 點解無爆?
Poly神科喎
你得唔得架
睇嚟你真係要驗吓眼...
唔係我讀啦

其實我淨係想知
依行好唔好發展?個pay係點咋?
做眼鏡鋪果啲畢業即頂薪 遲下冇埋醫療劵 冇得氹啲婆仔配眼鏡 前景未必有咁好 而且返工時間都閪閪地 畢竟要就眼鏡鋪開鋪時間 仲可能要返長短周 不過勝在夠hea 岩毒撚不善言辭冇咩交際能力去讀
我見有啲人畢業 會去大型眼科診所做
幫醫生screen客 同協助醫生做手術
果啲發展前景又係點?
最唔應該讀就係視光同藥劑
C Hing 點解呢?
藥劑就話爆咗好幾年

但視光 睇理工啱啱出嘅上年畢業薪酬
好似仲好過Pt/Ot同mls

求指點吓?
視光最好嘅出路係醫院同政府,max 有5皮,私家會高少少,但升職好難,大機構以外係無乜市場,簡單黎講係好快到頂

講舒服又揾到錢得OT,PT一日睇六十個症仲要幫阿伯拍痰做到懷疑人生

MLS同理都係得大機構要人,但上升都係要去shift嘅部門,返day嗰啲等十幾年啦

RN就最辛苦但條路最闊,出到去都係錢最多,讀到專科齊經驗去教書講緊爛鬼lecturer都8萬幾,醫院教專科嗰啲直頭係每20分鐘收2500蚊,就算衰衰地畢業攞個牌去炒散唔返shift都5萬幾一個月

所以想舒服又好前途一定係OT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞