租賃市場旺到大西北 臨近暑假更搶手 YouTuber急租殘裝盤 「一個星期就後悔」

52 回覆
2 Like 22 Dislike
租賃市場旺到大西北 臨近暑假更搶手 YouTuber急租殘裝盤 「一個星期就後悔」

"本港租賃市場暢旺,大西北地區租盤同樣短缺,以大型屋苑嘉湖山莊為例,單計6月已有45宗租賃成交;同時,YouTube頻道「Enochvan諾穎」的兩位YouTuber亦在影片中透露,原本租住天水圍大型屋苑單位,因業主不再續租,因此「被逼遷」下要立即尋找租盤,卻驚覺「冇盤揀」,最終以市價租了同區一個殘裝三房單位,而且「住了一個星期就後悔了」......

......除裝修較殘舊外,片中所見廚房及廁所滿佈污跡,其中廚房設計非常「古早味」,亦有不少蟲蛋出現,不禁高呼「點解要租個比之前單位舊咁多嘅廚房」;他們又稱廁所為第二個可怕地方,以洞洞設計的假天花,肉眼可見已有不少污跡,更離奇地有一塊大石屎在浴缸上方,所以他們表示不會浸浴。最終二人都額外花時間去清潔及將單位部份地方重新髹油,務求改造成自己喜歡的風格......"

https://std.stheadline.com/realtime/article/2008419/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%9C%B0%E7%94%A2-%E7%A7%9F%E8%B3%83%E5%B8%82%E5%A0%B4%E6%97%BA%E5%88%B0%E5%A4%A7%E8%A5%BF%E5%8C%97-%E8%87%A8%E8%BF%91%E6%9A%91%E5%81%87%E6%9B%B4%E6%90%B6%E6%89%8B-YouTuber%E6%80%A5%E7%A7%9F%E6%AE%98%E8%A3%9D%E7%9B%A4-%E4%B8%80%E5%80%8B%E6%98%9F%E6%9C%9F%E5%B0%B1%E5%BE%8C%E6%82%94
push
天水圍都無盤 元朗鐵路盤更加缺乏
無租盤咁要買樓啦
睇過條片

啲留言話佢住麗港城

以前都租過呢類屋
個冷氣似足條片咁都幾嘈

但佢哋話成個屋苑得一個租盤睇

應該係吹水
只係其他同屋苑可能太貴又大間租唔起

冇睇過佢哋片
但似乎幾後生
係咪乎合連登巴打講租租好過買
連登樓淡9up話大把租盤
應該係嘉湖山莊
直情係,佢影到間小學
睇其他盤同佢差唔多大嗰啲裝修靚佢好多都係萬$5左右
唔知佢呢個幾多錢
邊個屋苑?
大西北不嬲都少租盤. 平市區咁多, 接受到住大西北既都直接買就算.

淨返啲租盤好多都係老人家入左老人院/返大陸住而放租
而家周圍租盤都好搶手
化下妝翻新下已經好快租出
靚裝個個搶添,班人要住唔買就租架啦
最記得佢最衫係租左間勁細既村屋
之後就搬左去嘉湖? 宜家佢新呢個唔係都係嘉湖咩
最記得佢最初係租左間勁細既村屋
之後就搬左去嘉湖? 宜家佢新呢個唔係都係嘉湖咩
*邊一期?
3房,又要私樓

屌你老母梗係無啦

試下一房、兩房 , 一街都係啦
點會無,俾多市價1成大把你揀。
租講緊升得個1成多少少,對比跌左的樓價同升的息口,細數姐。
租再升多兩成先講
租租不如買
而家啲租盤搶到仆街
仲要焗租爛殘散
俾咁貴租仲要幫個業主執返靚
緊係後悔
我都想知佢地租左邊
但似係仲喺天水圍?
上邊有巴打答左係嘉湖
唔洗返office租大西北真係好抵
Jojo幫人供樓已經夠慘,又要睇業主面色,又要同其他租客爭個租盤,同人鬥邊個職業靚D,間屋又唔比髹油,又唔比鑽窿,宜家仲要間屋爛到不堪入目都要同人搶
連登樓淡:
租樓日日賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞