2024 伏工面奇遇分享

9 回覆
5 Like 4 Dislike
我先來分享 歡迎大家分享仆街公司奇遇

又話失業率低 根本唔想請 係想搵個好
但年青人無人上當 家下年輕人寧願做PT
一係搵份人工高 都唔做埋果堆閪工 係正確
我做自己做開倉都有10年 大大少少公司都做過
一個人睇一個倉都試過 家陣年紀42到
萬3 其實唔高 我之前搵開萬4 你話搵萬5 萬6 就難
今日見識過果堆人女人做HR 真係好閪
去見份跟車 返8至6 六日 13000 已經唔多 又唔計飯鐘錢 一個鐘得50 仲少過做PT
係返工近屋企 車費低 人工咪開低少少
以前搵萬四 返六日 做倉 搞集運 有堆OT錢 過2萬一個月
我就跟佢AD學歷上要求 寫中五
今日Second IN 好似審犯咁 見果個部門上司已經對我閪面
係咁問 係就當初填表果陣First-In 就問啦 唔好浪費時間
你做過跟車未? 我話有送過貨+倉 我以前係有份一半時間跟車+倉 (係人地公司迫出來)
問你2021年之後無做野 我想問你起疫情果陣 易搵到工咩?
搵到份PT 已經要拜神啦 仲問2022(最惡劣時間) 同 2023(個市都唔好)
個市已經比某人禁食堂玩死咗啦 連同其他行業玩死咗
你地公司有無出過去探下個市幾差? 今年都係差 未到頂
又話點解唔考車牌? 返跟車考來仲乜?
你個閪面對住我暗示我無上進心?
我有大學學位我都唔同你講啦 (事實係2022年囉咗)
你知道請個咁荀返來 文職又係我 搬又係我
乜都比我哂做 用咁低人工請我 你地公司好著數?
我估你公司頂到盡出萬5 請個司機+送貨
家陣依個時勢 你公司肯硬食幾多張牛肉乾 泊車費?
你居然話 做唔哂單必定即日送哂 無得第二日送 OT錢都無?
紅雨 黑雨 塞車 人地收鋪 點送? 送食品 同 原材料 唔係速遞呀
路上同天氣情況 係司機決定去定唔去 過咗人地收工時間 第二日補送 係不成文定律
唔通仲要人地等到7點收埋件貨呀?
然後我聽到個仲好笑笑話 你8點返來 返工公司點齊貨先出發
如果唔起公司點齊貨 起送貨期間出事 貨少咗 唔啱
要你自己比錢食咗佢喎
我做咗咁多年倉+跟車 我都未聽過依類笑話
將個責任問題推比跟車 你個倉執貨條友 又要做文職野 PRINT 單 收貨 唔會出事慨?
咁樣做野咪你個部門永遠行唔順 仲要無人會服你做事方式
難怪你間公司文化咁差啦

一間掛四個牌頭食品公司 然後話你自己做咗咁多年食品生意
又係博士學歷 然後囉過唔少同行獎狀 做過協會會長
又話自己公司係有社會責任 照顧弱勢 公司請唔少老弱殘兵
居然你連你下屬咁陰險 老弱殘兵比你蝦死啦
又話要做清真生意開拓客源 開拓中東生意
你間公司員工人品咁閪 我唔會返啦 出手咁低 10個鐘
去做PT 做石Q 都唔返你份工啦
抵你永遠請唔到人啦

人地日本人開食品公司都無你咁閪 人地做開食品呀 同樣10個鐘 返六日
都會體會員工辛苦 有OT錢補 福利唔會少 人工都高你幾千銀
人地最多迫你打風出去機場收貨 同 埋 送貨 (一落8號要你送)
TLDR
咁都仲有人做?
你有大學學歷,做咩搵跟車?

仲有跟車係鬼萬四,萬五,無2雞請閪到人,講緊6day工
想像唔到做送貨會打咁多字
有大學學位未必請 到時候人地話你學歷太高
做唔得長 家陣真係唔上唔落

跟車係有 請上勞工處
無其他工見?你讀咩科?係唔係香港大學黎架?

定果啲濕鳩大陸,台灣大學?

一定要做跟車?你好鐘意搬?

你話前一份底薪$14000,要ot幾多個鐘先有2皮?

你真係有大學學歷,點會仲係搵萬幾蚊
想知,講多少少
你做左十年倉,之後你讀完個大學學歷又做返運輸,咁你讀黎做乜?

其實剩係做倉做跟車做十年已經on99,完全無技能既垃圾工黎

你明明有心讀上去,但你讀到有學位都唔轉行我真係R哂頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞