終院海外法官跳船| 路透社:損香港商法樞紐地位 有律師形容打擊「毀滅性」

38 回覆
54 Like 1 Dislike

香港終審法院兩名來自英國的非常任法官,75歲的岑耀信(Jonathan Sumption)和83歲的郝廉思(Lawrence Collins)上月相繼辭任,觸發外界對香港法治中心地位的憂慮。路透社報道指,兩人均是商事法的國際權威,辭任影響人們對香港商業法律保障的信心,有資深商業律師更形容,事件對香港的打擊可說是「毀滅性」......

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E7%B5%82%E9%99%A2%E6%B5%B7%E5%A4%96%E6%B3%95%E5%AE%98%E8%B7%B3%E8%88%B9%EF%BD%9C-%E8%B7%AF%E9%80%8F%E7%A4%BE%EF%BC%9A%E6%90%8D%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%95%86%E6%B3%95%E6%A8%9E%E7%B4%90%E5%9C%B0%E4%BD%8D-%E6%9C%89%E5%BE%8B%E5%B8%AB%E5%BD%A2%E5%AE%B9%E6%89%93%E6%93%8A%E3%80%8C%E6%AF%80%E6%BB%85%E6%80%A7%E3%80%8D%EF%BD%9Cyahoo-135917580.html?feature.socialseeding=social
强烈譴責路透社!
又抹黑香港
強烈要求祖國立刻派遣人民法院法官到香港坐鎮
冇得救㗎啦,有能力嘅 走啦
小2個法官咪補番2隻熊貓填數囉
唔怕, 有一戴一露
香港玩撚完
西方國家嘅法律系統不適合中國
咁咪邀請啲阿非拉國家嘅法官囉
唔會死人冧樓
又抹黑, 美國佬弱智
普通法=on9
ON9 , 權咩威, 我地一個小小律師立法會議員阿鼎, 已經可以感到憤怒同遣責佢
中囯派非洲黑人泥香港做法官lor
罷免晒班法官啦又帶假髮又盛充滿殖民地色彩改埋中國式法院先符合一國兩制架麻
啲外資走到一間都無先叫春啦。而家咪又係咁撚樣
強烈譴責路透社
有能力同有良知嘅走啦
搵啲馬拉南非津巴有韋法官填返數就得
理論上都係common law
肯出錢點都會有人肯做
驚咩 而家有高才通 國家隨時可以派返20個外籍法官黎幫拖
我地可以喺北韓或者俄羅斯請番啲法官
咁應該無問題?
希望中央立即欽點兩位八府巡案黎香港指導
香港法院有公正廉明嘅陳廣池同謝沈智慧+彭彭潘就夠

佢地呢幾年簡直做得好過包青天
國際仲裁中心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞