魔鏡歌詞網正式收皮

184 回覆
543 Like 13 Dislike
講真 是但同音樂有關嘅公司團體都可以拎黎做
當賣廣告
琴行 啲網絡歌手 教會都得啦
好難有個網人人都識 上一次新聞都唔只
都唔知係咪外國人學中文都係學殘體多, 只要唔set死正體中文, set咗其他語言一律殘體優先, onL9
正體中文點set? 要改電話setting?
宜家有時google都會出台灣result添
見到殘體又會躁底
streaming、電子版講到尾都只係租用、借用, 人哋手指郁一郁你所有嘢就收皮
當所有人類發現呢個殘酷事實, 實體同線下又會重新興起

見過有人評依家網絡服務咁講過
笑還笑, 其實呢句嘢睇到有咩所謂 睇得多其實成日自動過濾咗都唔覺眼
同jpop唔比放YouTube搞到自己末落一樣on9
韓國放哂上去當宣傳
但utaten啲歌唔算齊 有時啲side track要另外上網再搵, 有時啲五十音唔知係咪ai自己拼, 唱極都唔啱, 聽返歌先發現人哋用咗另一個讀法
十幾年前台灣最大作文網鮮鮮文學執咗之後就冇諗過網上嘢可以長存
長存到嘅好多只係靠網民backup咗之後得閒又會拎出嚟回帶 所以最珍貴都係人
前幾日先上完嚟
原來係最後一面
講講下以後busking啲人點算
依家又冇乜出實體cd, streaming show歌詞都話版權問題, mv又話美觀唔加歌詞, 以後啲歌出完唔使知歌詞
首首歌中間都總有一句又中又英 唔啱字數又唔啱音
好似係google ac set所在地, 好耐冇搞過我都唔太記得 但勁on9每轉一次browser就要登入一次 yt都係咁
最過份係set完香港同正體中文都愈嚟愈多殘體中文滲入嚟 set唔set分別愈嚟愈細, 嬲嬲地就冇再郁過佢
有冇人試過跟住歌詞唱 唱左幾個字先知係呢句
好果真係有需求 應該會有有心人再整嘅
落少少廣告應該都回到個maintain cost
仲要有啲人地亨一下都可以加到啲字入去
https://www.jpmarumaru.com/tw/jp-song-list-2.html#google_vignette

marumaru有furigana
係冇utaten咁多歌
不過記漢字歌詞算係咁
如果真係上面話依家係版權問題, spotify都唔show得, 應該冇乜人搞到
我都有用開 呢到多啲冷門但整體數量少啲, 但有時同一首歌upload兩三次
日文歌詞冇乜一個好似魔鏡咁嘅網
咁可能要搵海外ser先搞到 要好有心搞先得
更多更詳盡歌詞在※ Mojim.com 魔鏡歌詞網
冇計
而家嘅互聯網已經由分享型網絡轉型做課金型網絡

所有嘢都有個月費

你畀唔起得返啲廣告睇
時代的眼淚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞