管浩鳴:陳同佳仍願赴台自首 保安局:批准其入境決定權在台當局

28 回覆
2 Like 12 Dislike
涉嫌在台灣殺死女友潘曉穎的陳同佳,在港刑滿出獄至今已逾4年,仍未赴台自首。據悉,陳同佳於2021年離開警方提供的安全屋後,一直居住在遠離市區的地方。一直協助陳同佳的立法會議員管浩鳴接受傳媒專訪時強調,陳同佳仍然希望到台灣承擔刑責。

管浩鳴指出,正如目前面對不同的案件的年青人一樣,希望盡快能夠讓陳同佳有出路,始終對死者潘曉穎媽媽應該有個交代,希望大家都從切切實實的角度,給一個年輕人贖罪的機會。

保安局回覆傳媒查詢時表示,陳同佳已表明願意赴台自首,批准其入境的決定權和主導權,完全在中國台灣當局,只要能盡快批准陳同佳入境,雙方警務單位便可隨即展開行程安排研究,以認真和務實的態度處理事件。

保安局又指,現行《罪犯自新條例》下,任何人首次在香港被定罪,判刑不超過監禁3個月或罰款1萬元,且3年內並未在港再被定罪,定罪便會變為「已失時效」,指《條例》已顧及更生考慮,政府現時並無計劃修訂。
到2047都未必搞得掂
佢係咪無得出街其實,無人見過佢
等埋GTA6 先
Switch 2就嚟出,等埋先
保安局搞台獨喎死刑
中國自己境內點解唔係中國話事
elden ring dlc 都未爆到 等等先
台灣果邊不照樣話考慮佢死刑,睇下神棍仲會唔會話送佳仔去台灣
神棍
呢個時候台灣又唔屬於中國啦?
神嘅安排
等埋GTA6 先
太監好驚我哋會忘記佳佳,得閒就提下
竟然要等台灣批,咁無用架
到有一日如果有方法令陳同佳去

到時陳同佳就話不願去
到時責任全屬台方拖太耐

佳仔又嬴
點解要等台灣批准
一個中国, 北京批准就入得架啦
其實無人再想理
你中意自殺又得
自瀆都話知你啦
唔好再煩
咪搞笑啦,台灣係中國一部份嚟㗎嘛,你老母臭閪乜撚嘢決定權喺台灣啊,你係唔係違反國安法啊仆街
保安局言論係分裂国家。
其實佳仔如果要求想去迪迪尼玩,啲G4係咪都要陪佢去
牧師點會咁輕易放過個肉便器
佳仔應該搞打機直播
相信唔少人會睇

殺人犯打機,好有gimmick
點解香港人去中國地方要攪咁多嘢
你去深圳都要搞簽證啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞