日本成田機場塞爆 台旅客曝超扯人潮:入境花3小時

96 回覆
60 Like 3 Dislike
上星期去關西t2 冇人好快手
啱啱租車,收到公司email 預先通知

When entering Japan, be sure to affix an entry stamp. If you do not have an entry stamp at the automatic gate, you will not be able to rent it.
難波唔係大阪市中心?
新大阪已經接近大阪市郊
唔尊重日本人就咪去
在留卡有住址
日本人應該未柒到咁嘅地步
除非幫你上台開戶口嗰個係盲嘅
就係人先有機會盲睇錯
明明無地址但名同生日對就「よし」
岩岩開關果陣係名古屋落機成個機場得我坐果一班uo爽死
其實可能係護照問題
以前番香港機場做人流管理
其中一樣工作就係入境大堂做分流
個陣啲同事教落
有幾個入境處呀Sir做港澳通行證好快手
派客個陣見到通行證就盡量俾佢地做
咁條龍就會清得好快
不過我諗其他機場做分流既好少會咁派
萬一咁岩有一群人既護照需時處理
而佢地又散開咁排
咁就會block哂全部櫃位
大機場咁做其實本身想搞定哂啲資料
咁理論上埋到櫃位睇一睇VJW就可以出貼紙
問題係入國審查果個人覺得有問題
就會hold住左查右查
最後件事無分別
商店電腦好似可以人手入資料勾番record出黎
暑假仲好睇
奴性人看世界:

全世界嘅人做嘢都咁慢!
呢個算主要機場
新千歲,成田,羽田,中部,關西,福岡
羽田正常早去午返時間得一班因航
其他全部西時間
未必關睇passport嗰個事
日本啲it嘢不嬲得啖笑
本身已經成日好鬼死多無謂嘢又鐘意簡單複習化
有時就算簡簡單單填個表都可以出事
明明你跟啱晒指示填都係唔俾你過
係要搞一大輪好彩嘅試試吓改吓呢樣嗰樣甚至字體字形先會俾你過到版
再離譜啲甚至有時你會發現原來佢叫你填嗰樣嘢其實就唔係嗰樣嘢
係啲資料根本唔對格
面寫填a背底其實佢要b
然後叫你填b嗰格其實背後係想要a嘅嘢
有時又調返轉你填嗰個輕鬆搞掂過到
但到睇嗰個export出到嚟份嘢又唔知點解錯鳩晒位
最後又係要你自己人手執返
總之就戇鳩到不得了

之前試過埋counter前要你喺第部機先scan晒qr code印晒指模
以為佢會快咗埋到去對吓樣就出貼紙
點知又唔係
所以我有時好懷疑負責睇passport嗰個枱頭套嘢
其實係咪真係可以睇到晒你喺vjw填嗰啲又或者係咪一樣
更甚懷疑呢兩套嘢可能根本就冇連埋都唔出奇
背後睇堆料嗰個同真係要落手用堆料嗰個根本兩班人
而vjw啲料原來一直只係serve緊前者套嘢
唔係嘅話我真係唔係好諗得明點解而家會仲慢過以前手寫入境form
我有時參加佢哋啲單車活動都覺得system integration 做得唔好。

好多理所當然嘅EDI佢是不會做的
都算,你要我入兩次OK. 煩少少問題都唔大

屌,摷一輪原來第2個party係要scan hardcopy email畀佢
我上次去租車俾個職員見到我有呢張卡問我係咪日本居民
之後我先指俾佢睇我張QR code貼紙
夏天日本都好撚熱
又無乜特別野睇 (櫻花 or 紅葉 or 雪)

免得過都唔想夏天去
呢幾年的天氣邊個國家都好似好唔穩定同好熱
係熱到連喺香港都唔想行出屋企門口嗰隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞